Mravenci na smrtící skluzavce

19. prosinec 2012
Monitor

Jihoamerická masožravá rostlina využívá unikátní trik. Svou kořist nechává sklouznout do pasti po navlhčených chloupcích.

Rostlinné chlupy neboli trichomy mají vodoodpudivé vlastnosti. Biologové z Cambridgeské univerzity ale objevili nápadnou a zatím jedinou výjimku: masožravou rostlinu Heliamphora nutans, která roste v nadmořské výšce 2000 až 27000 metrů v jižní Venezuele. Jemné chloupky, které pokrývají vnitřní stěny jejích konvicovitých pastí, vodu neodpuzují, ale naopak velmi snadno vlhnou. Navíc jsou všechny orientovány směrem dolů, takže míří na dno konvice. Mohlo by to souviset s jejich účelem pastí, v nichž končí především mravenci?

Experimenty s rostlinami Heliamphora nutans pěstovanými v botanické zahradě a asijskými mravenci Camponotus rufifemur toto „podezření” potvrdily. Pokud byly chloupky v konvicích suché, uvázlo v pasti jen 29 % mravenců. Jakmile navlhly, vyšplhalo se toto číslo na 88 %. Vědci také zjistili, že vlhkost chloupků mravencům brání využít adhezivní síly, zatímco jejich orientace jim znemožní vyšplhat se pomocí háčků na končetinách. Sečteno a podtrženo, vlhké chloupky masožravé rostliny fungují jako skluzavka, ze které pro mravence většinou není cesty zpět.

Zdroj: University of Cambridge, Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio