Mravenčí stezka nejen pro mravence

10. duben 2017

Stezek je na Šumavě velmi mnoho, ale jen jedna jediná je mravenčí. Mravenčí stezka vede v těsném okolí Srní, a je na ní několik zastavení, na kterých jsou umístěny interaktivní prvky.

Mravenčí stezka na Srní je tu už řadu let. Správa Národního parku ji v roce 2014 obnovila a zatraktivnila o nové interaktivní prvky. Stezka se sice jmenuje mravenčí, ale netýká se pouze mravenců. Návštěvníci se tu zábavnou formou dozvědí spoustu zajímavých věcí o Šumavské přírodě.

„Mezi ty atraktivní prvky bude určitě patřit prolézačka stromové hnízdo, což je takový domeček. Dalším zajímavým prvkem bude určitě prohazovadlo, které je na začátku té stezky a dají se jím prohazovat šišky a v zimě sněhové koule. Anebo budou určitě zajímavé kostky na čtyřech informačních stojanech, které na stezce stojí, které by měl ten návštěvník tématicky sestaví podle těch jednotlivých témat,“ představuje některé prvky autorka projektu Jana Slonková ze Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava.


Délka stezky je cca 2,5 km. Vhodná je pro dospělé a především pro děti i v kočárku.

Stezka, která má 15 zastavení a několik vstupů a její délka j tak variabilní, je pohodlně přístupná a průchozí i v zimě. Nabízí tak jedinečné zimní kouzlo, například u studánky, u které se můžete napít výborné, chladivé vody. Jen některé úkoly se nebudou moci plnit, například chůze bez bot. Mravenčí stezku si užijí hlavně děti samotné i se svými rodiči. Jak ale potvrzuje Jana Slonková, na své si tu přijdou i dospěláci.

„Určitě doporučuji navštívit prvek dole u Hrádeckého potoka, kde si můžete prohlédnout zbytky starého hamru a je tam opravdu krásné prostředí, takže každému doporučuji se tam podívat.“

Tak nečekejte a vyrazte, jeden ze vstupů, u kterého vás bude vítat ze dřeva vyřezaný mravenec, naleznete za čerpací stanicí v Srní.

Zajímavost:

Na stezce je umístěna cache. Více informací najdete zde.

autor: jsd
Spustit audio