Mravenci znají informační přetížení

25. září 2012
Monitor

Mravenci mají strategii, která jim pomáhá vyhnout se přetížení informacemi. Komplikovaná rozhodnutí nedělají jedinci, ale celá kolonie.

Mravenci Temnothorax rugatulus jsou běžnými obyvateli jihovýchodu Spojených států. Svá hnízda zakládají ve skalních dutinách. Při výběru vhodné dutiny rozhoduje její velikost, to, jak je tmavá, a několik dalších faktorů. Množství informací při výběru mezi více místy je poměrně velké a mravencům hrozí to samé co nám – zahlcení a přetížení informacemi, které snižuje schopnost správného rozhodování. A stejně jako lidé, i mravenci mají strategii, která toto riziko snižuje.

Biologové z Arizonské státní univerzity zjistili, že mravenčí kolonie dokáže porovnat výhody a nevýhody dvou různých míst pro založení hnízda. A to i v případě, že žádný člen kolonie neviděl obě místa. Naznačuje to, že jednotliví mravenci zhodnotí malou část dostupných míst, o získané informace se podělí s ostatními, a kolonie jako celek pak rozhodne, které místo je lepší. O tom, že taková strategie je pro mravence optimální, svědčí experimenty s umělými místy pro založení hnízda.

Mravenci museli volit mezi dvěma nebo osmi místy, z nichž vždy polovina byla neobyvatelná. Individuální mravenci, kteří měli vybrat jedno z osmi míst, chybovali výrazně častěji než když měli na výběr pouze dvě místa. Naznačuje to, že v tu chvíli zažívali informační přetížení. Naopak kolonie si vedly v obou případech stejně dobře a prokázaly tak, že v kolektivu se jim lépe rozhoduje.

Zdroj: Arizona State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.