Mrtvolky, bubáci a laciné lekačky. To straší i v českých kinech, za rok přijde podruhé

Asi každý zažil z něčeho strach. Někdo se bojí tmy, někdo se štítí špinavých předmětů a někoho straší klauni. Jedním z nejstrašidelnějších je Pennywise, postava z hororu Stephena Kinga To. Na televizních obrazovkách se objevil poprvé v roce 1990. Teď se po sedmadvaceti lety vrací do kin. V nové stejnojmenné adaptaci, která je od čtvrtka k vidění v českých biografech.

„Tvůrci šli jedinou možnou cestou, jak adaptovat příběh o vraždícím klaunovi – napůl cestou parodie všech reliktů z 80. let,“ říká filmový publicista Vojtěch Rynda. Současný film vychází nejen z knižní předlohy Stephena Kinga, ale také odkazuje na televizní film z roku 1990.

Vznikl před sedmadvaceti lety, tedy před stejnou dobou, po jaké se v americkém městečku Derry objevuje tajemné „To“. I když se podle Ryndy filmaři vrací postupy do osmdesátých let, intenzitu horor neztrácí.

„Ze začátku všechny mrtvolky, bubáci a lekačky působí trochu lacině, ke konci gradují do takové míry, že to je historie, která je na jednu stranu k smíchu, zároveň tou kvantitou působí,“ upozorňuje.

Kniha má v českém vydání přes tisíc stránek, ve 135 minutách se filmařům nemohlo podařit odvyprávět ji kompletně. Proto se rozhodli děj rozdělit do dvou částí. Druhý díl by měl mít premiéru příští rok.

Spustit audio