Mšice a fotosyntéza

24. srpen 2012
Monitor

Živočich, který získává energii fotosyntézou, nemusí být produktem genových manipulací. Možná se stačí jen lépe podívat na obyčejné mšice.

Mšice podle bioložky Marie Capovillové z univerzity v Nice získávají při pobytu na světle dodatečnou energii. Ve chvíli, kdy na ně dopadá sluneční záření, zvyšují produkci ATP, tedy příslušné energetické molekuly. To sice přímo nedokazuje, že v jejich buňkách probíhá fotosyntéza, ale odůvodněné spekulace jsou na místě.

Dalším náznakem je přítomnost karotenoidů. Karotenoidy jsou běžné u řas a některých fotosyntetizujících bakterií. Jediným známým hmyzem, který má geny potřebné k jejich produkci a dokonce je karotenoidy zabarven, jsou právě mšice.

Maria Capovillová spolu se svými kolegy zjistila, že světlo zvýšilo produkci ATP jen u mšic, které měly karotenoidy, nestalo se tak u vyšlechtěných jedinců, kteří je postrádali.

Podle Capovillové z pokusu vyplývá, že jde o mechanismus podobný fotosyntéze. Christopher Howe z Cambridge ovšem poznamenává, že pokus nedokazuje existenci takového mechanismu zdaleka nedokazuje. Světlo může hrát i jinou roli, než je přímé nastartování produkce ATP.

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio