Mufloni v Thomayerově nemocnici, jelen ve Waltrovce. Proč se zvěř stěhuje do měst?

19. listopad 2015

Obyvatelé měst cestují za divokou přírodou, řada druhů zvířat a hmyzu se ale stěhuje přesně opačným směrem. Město jim totiž často nabízí lepší podmínky k životu než volná krajina.

Ne pouze na perifériích Prahy můžeme dnes potkat zajíce, bažanty nebo srny. Například v opuštěném továrním komplexu Waltrovka v Jinonicích se loni objevil dospělý jelen, pacienti Thomayerovy nemocnice v areálu krmí muflony. Proč zvěř směřuje do měst? Jak souvisí fenomén suburbanizace se vznikem městské divočiny? A dá se sídlištní vegetace popsat jako věčný souboj řádu s chaosem?

Přesun z přírody do měst je pro zvěř v mnoha ohledech náročný - znamená například nutnost čelit úplně jiným konkurentům, než s jakými se potkávala ve volné přírodě. Městské prostředí nabízí také zcela jinou potravu. A novinkou je i všudypřítomný hluk nebo noční osvětlení. Samostatnou kapitolu ve výčtu rizik pak samozřejmě představuje také přítomnost velkého počtu lidí.

Sovy si užívají Buenos Aires

Přesto některým zvířatům městské prostředí prospívá. Tým španělských a argentinských vědců například sledoval sýčky usídlené v městské zástavbě Bahia Blanca a ke svému překvapení zjistil, že městským sýčkům se v nových podmínkách daří velmi dobře. Zdejší populace je dokonce větší než populace venkovských sov v okolí města. Vypadá to tak, že sovy zvýšenou mírou stresu ve městě netrpí.

V českém prostředí jsou zajímavým příkladem třeba havrani, kteří se usadili v Českých Budějovicích. Za svoje bydliště si vybrali právě okolí velmi rušné ulice Na Sadech přímo v centru města. A zdá se, že jim na rozdíl od lidí, zdejší hluk a smog vůbec nevadí a jejich kolonie tady každým rokem utěšeně narůstají.

Respondenty Magazínu Leonardo byli ekolog Václav Nejman, Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické, sociální geograf Luděk Sýkora a botanik a rostlinný sociolog Jiří Sádlo. Moderovala Markéta Bidermanová.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka