Musala láká české cestovatele. „Rád potkávám Čechy. Ale jen když nedělají ostudu,“ tvrdí turista

16. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Nejnovějším cílem Radiožurnálu na cestě je Musala, nejvyšší vrchol Balkánu, což je zároveň nejvyšší bod Bulharska. A Čechy nějak magicky přitahuje. Když na ni vystoupal reportér Martin Ježek, slyšel jenom češtinu. Zajímal se proto nejen o výhledy a náročnost výstupu, ale i o to, jak Češi vnímají, že v horách daleko za našimi hranicemi jsou nakonec mezi krajany.

Neopakovatelné výhledy na jezera nebo pohoří Pirin – to nabízí vrchol hory Musala. Fascinující je tu i fakt, že se tu mluví hlavně česky. Čeští horalé sem přijdou, fotí se navzájem a také se nestraní jeden druhého, i když se navzájem neznají.

„Takhle jsme v Nepálu i na Olympu potkali Čechy,“ říká jeden z turistů, který vyšel na Musalu. Česká turistka potkává Čechy ráda, protože jim rozumí. „Jinak mám problém. Když na mě někdo spustí bulharsky, zvládnu pozdravit a dál už nevím,“ popisuje.

„Jsem nadšený, když někdy potkám Čechy. Tedy když nedělají ostudu,“ říká další Čech, který si udělal výlet na nejvyšší vrchol Balkánu. „Znamená to, že máme blíž domů a že jsme všude,“ dodává.

Výšlap na Musalu zvládnou i méně zdatní turisté. Lanovka vás totiž vyveze do 2300 metrů a potom vás čeká dalších 600 metrů pěšky. Není to tedy nic, co by se nedalo ujít nebo zvládnout za jeden den.

autor: Martin Ježek
Spustit audio