Musíme o tom udělat film! zvolal producent v restauraci Taillevent. A vznikl Ratatouille!

K nejkrásnějším příběhům často pomáhá náhoda. Takhle vznikl i jeden z nejúspěšnějších animovaných filmů posledních let – Ratatouille. A to jen díky tomu, že jeho tvůrci povečeřeli v jedné z francouzských restaurací! Kde a jak se tedy slavný krysák Remy narodil?

Když slavili v Paříži tvůrci filmu Hledá se Nemo ze studia Pixar úspěch tohoto snímku, byli přímo nadšeni z místa, kde se oslavy konaly – francouzští přátelé doporučili svým kolegům restauraci Taillevent, která leží jen kousek od Champs-Élysées.

Je to opravdový koncert, žasnete nad tím, jak se kuchaři mezi sebou vyhýbají s plnými hrnci, jak každý ze svého koutku něco přinese a v jednom místě se to sestavuje, přímo v sále se o vás stará několik číšníků.

A sklepy? „Máme asi 1500 lahví, přímo tady, to už je slušný výběr,“ poznamenává Pierre Berot, který má sklep na starosti.

Filmaři byli z restaurace nadšení

Když to producent Brad Lewis kolem sebe viděl, tak během večeře prohlásil, jak je to úžasné. To je svět sám o sobě, musíme o tom udělat film, říkal si. A tak se zrodil snímek Ratatouille.

Ve sklepích je narovnáno na 1500 lahví vína

„Pamatuji si, že tu ze studia Pixar byli několikrát. Točili nás, jak přijímáme zboží, v kuchyni, během podávání jídel, všechen ten stres. Zajímalo je, jak všechno funguje. Myslím, že byli nadšeni z toho, že v jednom místě se připravovaly ryby a masa, jinde zase omáčky, o patro výš dezerty. Nevěřili, jak se do kuchyně může vejít tolik lidí, všechno je zajímalo,“ vypráví Alain Solivéres, vyhlášený šéfkuchař restaurace Taillevent pyšnící se dvěma hvězdičkami Michelin.

Svůj hlas propůjčil krysáku Remymu

A dodává, že šéf sálu Maitre de salle Jean Marie Ancher dokonce propůjčil hlas hlavní postavě filmu – Remymu. A to ve francouzské verzi.

Čtěte také

„Zavolali mi tenkrát ze společnosti Disney v tom největším frmolu a chtěli, abych přijel. To samozřejmě nepřicházelo v úvahu, ale pak jsme se nějak domluvili,“ říká muž, který v restauraci Taillevent pracuje už 40 let. I on na štáb od Pixaru vzpomíná.

Restaurace filmový štáb ohromila

„Líbilo se jim prostředí, ale hlavně byli unešení ze zadního vchodu do kuchyně, jak tudy doslova pašují všechny suroviny a nikdo kolem dokola si toho ani nevšimne. Film se mi samozřejmě moc líbil, viděl jsem ho třikrát,“ rozplývá se nad animovaným snímkem Jean Marie Archer.

Ale co by dělal, kdyby v kuchyni našel myš? Na to jsem se raději neptal. I když… Co kdyby promluvila?

autor: jšm
Spustit audio