Muskova Tesla už zdolala ve vesmíru přes tři a půl milionu kilometrů, zbude z ní kostra

19. únor 2018

O první vesmírný elektromobil se zajímá nespočet lidí. Tesla Roadster, kterou vyslal do vesmíru americký miliardář Elon Musk, vzbuzuje stejný zájem, jako samotná raketa Falcon Heavy, která ji do kosmu umožnila vynést. Na to, jaký osud elektromobil čeká, kolik urazí kilomterů, kam až může doletět nebo kolik má vlastně na tachometru, se neptají jen amatérští nadšenci, ale i vědci.

Nový fenomén už dal vzniknout i speciálním webovým stránkám wheresiroadster.com, kde lze nalézt spoustu zajímavých informací. Například to, že Tesla má už ve vesmíru „najeto“ přes tři a půl milionu kilometrů a nepřímou spotřebu zhruba litr paliva na sedmdesát dva kilometrů cesty.


Kam až Tesla ve skutečnosti doputuje, je otázkou. Mohla by se dostat až do pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Její dráhu ale mohou ovlivnit další kosmická tělesa. Podle chemika Williama Carrolla by navíc do roka z auta měla zbýt jen kovová kostra.

Mluvit o spotřebě paliva v souvislosti s elektromobilem se do jisté míry může zdát jako paradox. Energetický analytik Matt Chester vzal ale v úvahu množství paliva, které spálila raketa Falcon Heavy, která auto vynesla do vesmíru a uvedla ho do pohybu.

Vědci z americké University of Colorado v souvislosti s obrovským množstvím propáleného paliva upozornili i na možné dopady na životní prostředí. Kromě vlivu na globální oteplování by mohlo více takových raketových startů poškodit ozonovou vrstvu. Nemluvě o prachových částicích, které se dostávají do atmosféry.

Další starty raket jsou ale samozřejmě v plánu. Podle Muska by společnost Space X měla do půl roku vyslat na oběžnou dráhu několik amerických armádních satelitů a později také telekomunikační satelity saúdskoarabské firmy Arabsat.

autor: ono
Spustit audio