Může se gorila opít bambusem?

27. březen 2015

Útok gorilího samce připsal fotograf opilosti zvířete po konzumaci velkého množství bambusových výhonků. Vědci to odmítají.

Zkušený fotograf zvířat ve volné přírodě Christophe Courteau z agentury Caters News může mluvit o štěstí. Spolu s dalšími milovníky přírody fotil ve rwandském Sopečném národním parku gorily horské. Vůdčí samec Akarevuro mu zasadil ránu zaťatou pěstí a srazil ho k zemi. Fotograf naštěstí vyvázl bez větší újmy. Ze střetu si odnesl jen šrám na čele. Dokonce se mu podařilo pořídit snímek útočícího samce těsně předtím, než pod úderem gorily padl. Fotografie samce útočícího levou rukou oběhla svět a s ní i Courteaův komentář.

„Za normálních okolností se gorily plaše drží stranou návštěvníků. Ale tentokrát to bylo jinak,“ vypráví fotograf. „Akarevuro byl příliš rozrušený a opilý. V tomto ročním období gorily přímo šílí po bambusu. Po jeho kořenech i stoncích. Problém spočívá v tom, že když gorily sežerou příliš mnoho bambusu, má to nepříznivý vedlejší účinek: fermentaci.“

Christophe Courteau tvrdí, že gorilí žaludek funguje jako kvasná nádoba, kde se bambusová vláknina mění na alkohol. Útok gorilího samce přičítá právě zvýšeným hladinám alkoholu v Akaruvurově krvi. Odborníci na fyziologii primátů to považují za vyloučené.

„Předpoklad, že gorily byly opilé z bambusu, který jim zkvasil v žaludku, je mylný,“ uvádí fotografovu zprávu na pravou míru antropoložka Joanna Lambertová z University of Texas v San Antoniu.

Gorily mají podobný žaludek jako člověk. Jejich žaludeční šťávy obsahují velká množství kyseliny chlorovodíkové a jsou silně kyselé. V tomto prostředí nežijí bakterie, které by dokázaly kvasit cukry na alkohol. Podobně jako u lidí, můžou i u goril kvasit sacharidy v tlustém střevu. Ale ani při tomto procesu nevzniká alkohol, kterým by se mohla gorila opít. Jde o úplně jiný druh kvašení, než jaký se používá při výrobě alkoholických nápojů. Pokud by mohla rostlinná potrava v žaludku goril kvasit za vzniku většího množství alkoholu, pak by se gorily dostávaly do opojení při konzumaci jakékoli rostlinné potravy a nikoli jen po bambusových hodech. Odborníci připouštějí, že gorily pojídající mladé bambusové výhonky bohaté na sacharidy mohou mít zvýšené hladiny krevního cukru a jsou proto energičtější. Opít se však bambusem nemohou.

Příběhů o zvířatech, která se v přírodě opila, koluje spousta. Často jsou viněni z opilosti například sloni afričtí konzumující plody stromu Scelerocarya birrea zvaného marula. Ale i to je vlastně pouhá pomluva. I kdyby se slon nacpal zkvašenými plody tohoto stromu k prasknutí, nezkonzumuje dost alkoholu na to, aby dostal své mnohatunové tělo do podroušeného stavu. Poměrně vysoké koncentrace alkoholu mají v krvi někteří kaloni hodující na nakvašeném ovoci. Ani v tomto případě ale nelze hovořit o opilosti, protože tito živočichové jsou vůči účinkům alkoholu výjimečně odolní a dokážou bez problémů manévrovat za letu i s hladinami alkoholu nad jedno promile.

Proč tedy Akarevuro na Christopha Courteaua zaútočil? Odborníci se shodují v tom, že se fotograf dostal příliš blízko ke zvířeti a to se cítilo ohrožené. Gorila reagovala tak, jak je v podobných situacích obvyklé – bránila své území před vetřelcem.

Zdroj: Caters News

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio