Muzeum Šumavy v Sušici je plné plyšových medvědů

24. září 2016

Medvědi malí i velcí, roztomilí i možná trochu strašidelní, hnědí ale třeba i modří. I tak může vypadat plyšová hračka, se kterou si hráli už naši prapředkové. O tom se mohou přesvědčit návštěvníci Muzea Šumavy v Sušici. K vidění jsou tam totiž stovky nejrůznějších medvědů.

Podle plakátu by vystavených medvědů mělo být 777, ale ve skutečnosti je jich mnohem víc. Mezi nejstaršími jsou „plyšáci“ z období první republiky.

„K jednomu z medvědů se váže velmi zajímavý příběh. Je z padesátých let dvacátého století. Hračka provázela jednu paní, která byla v dětství, zřejmě z politických důvodů, dlouho odloučena od svých rodičů a medvídek byl tou jedinou věcí, která jí rodiče připomínala,“ řekla Zdeňka Řezníčková, ředitelka Muzea Šumavy.

„Tato sbírka je zapůjčena od pana Zajíčka z Plzně, kterému trvalo přes 12 let, než ji nashromáždil. Jeho snažení začalo velmi prostě tím, že šel kolem popelnic a uviděl pytel plný plyšových medvědů. Bylo mu jich líto a tak si je odnesl domů,“ dodává Zdeňka Řezníčková.

Výstava je určena nejen dětem, ale i dospělým, kteří si při pohledu na plyšové medvídky zavzpomínají na své dětství. Potrvá do 30. října.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio