Muzeum v Rosicích připomíná život na vesnici. Vzniklo ve vysloužilé cihelně

22. červen 2017
Česko – země neznámá

Na okraji Rosic v Pardubickém kraji stojí stará cihelna. Cihly už se v ní nepálí několik desítek let. A tak se ji místní lidé rozhodli využít trochu jinak. Vybudovali galerii a vesnické muzeum. Pořádají výstavy umělců z blízkého okolí a do muzejních sbírek přijímají vše, co lidé přinesou.

Kruhová cihelna se dochovala v původním stavu, a tak v místech, kde se dříve vypalovaly cihly, jsou výstavní prostory. Na stěnách visí obrazy a vystavena je i keramika. Podél zdí stojí trvalé exponáty - šicí stroje nebo třeba obecní promítačky. Dřívějšími vybíracími otvory mohou návštěvníci procházet do dalších místností.

Část přízemí se věnuje hasičskému vybavení. Zájemci mohou obdivovat několik starých stříkaček. Je zřejmé, že od Rosic není daleko Vysoké Mýto se slavným výrobcem těchto strojů Stratílkem. Zastoupeny jsou v muzeu i konkurenční Sodomkovy stroje a také Němka, stříkačka z druhé světové války, kterou ustupující němečtí vojáci nechali v místním pivovaru.

V přízemí, v zadní části cihelny jsou uschovány staré zemědělské stroje, mlátičky obilí, krouhače krmné řepy nebo mačkače brambor.

Vesnický život pod střechou

Při výstupu do prvního patra ohromí každého návštěvníka velikost prostoru, který se před ním otevře. Navíc je celý zaplněný exponáty, které připomínají život na vesnici především 20. století. Připomínají se všechna známá řemesla - od kovářů, truhlářů a ševců až po ukázky jednotlivých výrobků. Jak se kdysi pralo, dokládá výstava praček, ždímaček a mandlů a některé kousky jsou skutečně historické.

Hasičská stříkačka Němka, která v Rosicích zůstala po válce

Muzeum ukazuje, jak se dříve na vesnici bydlelo, jaké měly naše babičky kuchyně a na jakém otomanu si dědeček dával po obědě šlofíka. A své místo má také typická vesnická zabíjačka. Dřevěný Pašík leží v neckách a na stole leží všechny potřebné nástroje, od nožů a ocílky přes kolébku na maso až po zvonky, tedy nástroje nutné ke škrabání štětin.

Návštěvníci rosického muzea mohou obdivovat navíc desítky dopravních prostředků - různé modely kol, saní, lyží, vozů a kočárů. Zvláštností je takzvaný močůvkovač. Vůz, kterým se na pole vyvážela močůvka.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.