Muži i ženy v černé zaplaví Prahu. Depeche Mode se vracejí a vezou s sebou EMU

31. leden 2018

Poprvé vystoupili Depeche Mode před českým publikem před třiceti lety. Dech neztrácejí hudebníci ani jejich fanoušci a právě ve středu večer muži i ženy v černé zaplaví Prahu. Kapela ve složení Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher v české metropoli naposledy vystoupila loni. V roli předskokanky Jako předskokanka se v pražské O2 areně představí americká noise rocková písničkářka EMA.

Skupina Depeche Mode při květnovém koncertu v Edenu zahrála téměř polovinu písní z nové desky Spirit. Nezapomněla ani na letité hity Everything Counts, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again nebo Personal Jesus, které si nechala na závěr koncertu. "Koncerty Depeche Mode si užijí stejně skalní fanoušci jako lidé, kteří tvorbu kapely nijak detailně neznají, protože mívají perfektní atmosféru," říká Hana Slívová, vedoucí kulturní rubriky Aktuálně.cz. "Tahle kapela navíc docela zvládá stárnutí. Dave Gahan je pěvecky stále ve formě a je vidět, že to všechny stále baví."

V zimní části svého turné Global Spirit Tour kladou Depeche Mode větší důraz na své deváté studiové album Ultra vydané v dubnu 1997. Čtyřletá odmlka od předchozí desky Songs of Faith and Devotion byla způsobena neúspěšným pokusem Davida Gahana o sebevraždu a jeho léčením z drogové závislosti.

Z alba Ultra, které dosáhlo první místa v anglických žebříčcích a přineslo několik úspěšných singlů, na předchozích zastávkách zimní části Global Spirit Tour zazněly písně Barrel of a Gun, Home, Insight, It's No Good a Useless.

V České republice, kde se představila skupina již několikrát, mají britské legendy elektronické hudby řadu příznivců. Vůbec poprvé se kultovní "depešáci" v Česku představili ještě za komunistického režimu, a to na pražské Letné v roce 1988. Černé oblečení většiny návštěvníků květnového koncertu v Praze ukázalo, že množství ortodoxních fanoušků oblékajících se jako jejich idol Gahan v Čechách žije dodnes.

Kapela Depeche Mode dosud prodala více než 100 milionů desek a vystoupila pro více než 30 milionů fanoušků po celém světě. The Global Spirit Tour je osmnácté turné skupiny a kapela na něm koncertně vystupuje poprvé po více než třech letech.

Skupina se dala dohromady v roce 1980 v anglickém Basildonu a o rok později prorazila v hudebním světě singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell. Následně se stala jednou z průkopnických skupin, které používaly nové metody samplování přírodních zvuků. Kapela si oblíbila také vydávání svých písní v několika remixech.

Také EMA, kterou si členové Depeche Mode vybrali jako hosta části svého evropského turné, v Praze zahrála v minulém roce. Písničkářka celým jménem Erika M. Anderson v říjnu vystoupila ve smíchovském klubu MeetFactory, kde představila své aktuální album Exile In The Outer Ring. Pro internetový magazín MusicOMH k nahrávce podotkla, že původně natáčela velmi osobní album, které se ale "následně stalo politickým, protože se svět stal mnohem zpolitizovanějším".

autor: Ondřej Bambas | zdroj: ČTK
Spustit audio