Myslivci se snaží zachránit zvěř před sekačkami. Často se jim to ale nepodaří

27. červenec 2015
Zprávy z

Pod zemědělskými stroji letos zemřelo neobvykle vysoké množství zvěře a ptáků. Ztráty by nebyly tak citelné, kdyby podle myslivců existovala dostatečná komunikace s farmáři. Například mládě srny staré jen několik dnů nemá před velkou sekačkou sebemenší šanci. Jediná možnost je plašit.

„Je povinnost zemědělců hlásit dopředu, pokud budou nějaké ty plochy sklízet. Myslivci pak chodí se psy a vyhánějí tu zvěř nebo instalují mobilní plašiče,“ říká šéf žďárských myslivců Oldřich Sedlář a pokračuje: „Každá taková mechanizace musí být vybavena plašícím zařízením. V praxi jsem ale nic takového neviděl.“

Oldřich Sedlář považuje spolupráci se zemědělci za špatnou. Jen loni napočítali na šest set kusů rozsekané zvěře a letos bude podle odhadů číslo ještě vyšší.

Stačí jednoduchá rušička, která po zapnutí pípá

Podle Sedláře se stačí telefonicky dohodnout na termínu sečení a myslivci s plašičkami by nejdříve pozemky obešli. „Má v sobě baterii, zapojí se a vydává takové pípání,“ ukazuje reportérce zemědělec a myslivec v jedné osobě Petr Hájek z Havlíčkovy Borové. Podle něj není možné vinit jen zemědělce. „Záleží na myslivcích, jestli mají zájem nebo nemají,“ konstatuje s tím, že se i myslivci mají více zajímat.

„Tady se ničí mladá zvěř, která je několik dnů na světě. A nikdo se tím nezabývá,“ stěžuje si myslivec Sedlář.

autor: ost
Spustit audio