Mývaly sužuje nový druh viru

11. leden 2013
Monitor

Roztomilé „medvídky“ mývaly z Kalifornie a Oregonu náhle postihla velmi neblahá nemoc – rakovina, která se projevuje tvorbou mozkových nádorů.

Mývalové (Procyon lotor) patří ke zvířatům, u nichž je rakovina neobyčejně vzácná. V posledních dvou letech však vědci zaznamenali prudký nárůst výskytu mozkových nádorů u mývalů žijících v Kalifornii a Oregonu. To, že se rakovina u mývalů objevila tak rychle, naznačovalo, že může mít infekční původ. Vědcům z několika amerických univerzity se jej nyní podařilo identifikovat. Mozkové nádory mývalů podle nich vyvolává dosud neznámý typ polyomaviru, pro který navrhují jméno mývalí polyomavirus (raccoon polyomavirus, RacPyV).

Polyomaviry napadají široké spektrum zvířat včetně ptáků, primátů, turů, hlodavců a lachtanů. U savců jsou typické přetrvávající infekce bez zjevných příznaků. Laboratorní experimenty a výzkum lidských infekcí však naznačují, že polyomaviry mohou přispívat k rozvoji nádorového bujení. A právě to se nyní zřejmě děje u mývalů. Jejich nádory se vyskytují v čelních lalocích a čichové oblasti mozkové kůry (tractus olfactorius) a jsou velmi agresivní. Postižená zvířata vykazovala zvláštní chování - byla aktivní přes den a ztrácela plachost před lidmi, což ukazuje na neurologické poškození.

Kde se virus vzal a proč se objevil tak náhle, zatím není jasné. Mývalové ze zasažených oblastí však žijí v kontaktu s lidmi a předměstským prostředím včetně odpadních vod, v nich se vyskytují lidské polyomaviry. Je proto docela dobře možné, že mývalý polyomavirus pochází právě odtud.

Zdroj: CDC

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.