Na alternativní oslavy 28. října dorazily tisíce lidí. Měl jsem štěstí, že jsem nedostal medaili, řekl Brady

Tisíce lidí se již půl hodiny před začátkem sešly na "alternativních" oslavách svátku 28. října na Staroměstském náměstí v Praze. Část politiků a osobností si tam připomněla vznik samostatného státu. Bojkotovali totiž oficiální ceremoniál na Pražském hradě kvůli sporům o ocenění přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho. Právě ten na pódiu za mohutného potlesku převzal vyznamenání Františka Palackého z rukou rektora Palackého univerzity v Olomouci Jaroslava Millera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Daniel Herman a pamětník koncentračního tábora v OsvětimiJiří Brady (vpravo)

Ministr kultury Daniel Herman a pamětník koncentračního tábora v OsvětimiJiří Brady (vpravo) | Zdroj: ČTK

Akcí s názvem Oslavy státního svátku v podhradí provázel hudebník a pravděpodobný kandidát na prezidenta Michal Horáček, Hrad proto akci označil za start jeho prezidentské kampaně.

V úvodu shromáždění promluvil předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík a poděkoval lidem, kteří přišli. „Žijeme v době, kdy je dusno. Jako by chyběly pozitivní emoce. Tento večer bude o pozitivních emocích.“

Velkým aplausem přivítali lidé obhájce lidských práv a spisovatele Jiřího Bradyho, ten na oplátku tleskal jim. Společně s Bradym přišel na pódium rektor Plackého univerzity v Olomouci Jaroslav Miller, který mu předal vyznamenání Františka Palackého.

„Člověk musí štěstí pomoct. A já jsem měl to štěstí, že jsem nedostal medaili. Jsme rád, že jsem mohl demokracii pomoct, nejedná se o mně, ale o demokracii a já vidím, že žije,“ řekl Brady.

Přivedl nás sem Havel, dalajlama a Brady
Bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart připomněl, kdo lid na náměstí přivedl. „Byli to přece Václav Havel a dalajlama a také pan Jiří Brady.“

Transparenty lidí, kteří přišli na Staroměstské náměstí, například hlásaly: „Lhář zeman = ostuda ČR“ nebo „Odpor proti odpornému Zemanovi“.

Na shromáždění vystoupil i ministr kultury Daniel Herman. „Děkuji za to, že jste přišli takto autenticky oslavit 98. narozeniny Československa. Kulisy kolem nás například Týnský chrám a socha Jana Husa ukazují k hodnotám, ze kterých vyrůstá naše země. A právě Mistr Jan Hus ukazuje, že se vyplácí mít rovnou páteř, to jsou stavební pilíře naší identity,“ pronesl Herman.

Politika nemusí být jen svinstvo
Dodal, že vstupem do politiky ztratil mnoho iluzí, ale nikoli ideály. „Věřím, že se dá politika dělat čestně a slušně a nemusí to být jen svinstvo,“ doplnil a znovu děkoval všem přítomným za obrovskou vlnu podpory a solidarity.

Z pódia promluvil také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Pravda vítězí není věta tázací. V dnešní době je důležité, aby slušnost nebyla slabost. Nemlčíte vy, nemlčí starostové, nemlčí rektoři, nemlčí ani členové vlády. Věřím, že jsme se nesešli jen dnes na náměstí. Za pravdu, svobodu a demokracii nemůžeme bojovat nenávistí, o to vás chci poprosit,“ řekl.

Pohled na Staroměstské náměstí, ke se konají "alternativní" oslavy svátku 28. října | Foto: Filip Jandourek

KSČM uvedla, že akci pokládá za zneuctění české státnosti, její účastníky za „elity ochotné posluhovat cizím zájmům“.

Ppl are gathering in #Prague to celebrate Independent Czechoslovak State Day and some of them to protest against president #Zeman. pic.twitter.com/ZWx84cb5DW— Filip Horký (@FilipHorky) 28. října 2016

Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme