Na břehu pelhřimovského moře bude semafor. V případě větších dešťů auta do laguny nepustí

29. červenec 2016
Zprávy z

Pod viaduktem na výpadovce z Pelhřimova na Jindřichův Hradec má stát semafor. Takový plán má alespoň tamní radnice, která chce zamezit dalším utopeným automobilům. V případě většího deště se totiž pod mostem vytvoří hluboká laguna, ve které pokaždé uvízne minimálně jedno auto. Město chce současně jednat s majitelem silnice – českým státem – o možnosti zásahu do kanalizace.

Poslední dopravní komplikace vznikly v tomto místě ve středu večer, kdy se po vytrvalém, prudkém dešti laguna vytvořila. Skončil tam i relativně vysoký osobní automobil Hummer.

Pelhřimov, foto z Facebooku, autor: Jakub Bílek

Radnice, konkrétně starosta František Kučera (ČSSD), už před časem ale řekl, že město nezná způsob, jak situaci řešit. Silnice první třídy patří státu, most je železniční a první muž z pelhřimovské radnice také poznamenal, že je to zodpovědnost každého řidiče, jestli do vzniklého jezera vjede.

Čtěte také

Právě poslední události ale posunuly úvahy dále. „Pokusíme se tam nainstalovat semafory s čidly, které při určité hladině vody sepnou a začne tam svítit červené světlo,“ řekl Českému rozhlasu pelhřimovský starosta.

Ještě před tím, jako provizorní řešení, chtějí před most a za most postavit varovné dopravní značky, které řidiče upozorní.

Finálním záměrem je předělat na tomto místě jindřichohradecké výpadovky odtok kanalizace. Měl by mít zpětnou klapku, aby se naopak nerozléval zatrubněný potok, který tudy vede. Vše je ale otázkou jednání zástupců města Pelhřimova s Ředitelstvím silnic a dálnic. Právě této státní organizaci komunikace patří.

autoři: mik , daz
Spustit audio