Na dopravní obslužnost dá Karlovarský kraj příští rok více peněz

7. prosinec 2017

Karlovarský kraj dá v příštím roce na zajištění základní dopravní obslužnosti o několik milionů korun více. Linek, na které kraj přispěje, bude více. U některých spojů se časy upraví podle potřeb obcí nebo obyvatel.

Základní dopravní obslužnost v Karlovarském kraji stojí zhruba 410 milionů korun.

„Dopravní obslužnost na rok 2018 dozná některých změn. Přibyly nám některé linky na základě žádostí obcí nebo obyvatel. Po vyhodnocení jsme sestavili plán. Některé linky budou mít dřívější nebo naopak pozdější odjezd tak, aby vyhovovaly lépe potřebám obyvatel," uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Kraj dostal od obcí i jedinců desítky podnětů. Většině z nich se snažil vyhovět. Podařilo se například pro příští rok dohodnout několik let požadovaný večerní vlakový spoj z Prahy do Chebu.

Novinkou bude i přímá vlaková linka z Karlových Varů do německého Lipska. Podle Hurajčíka může být zajímavá pro víkendové návštěvy například lipských vánočních trhů a naopak by mohla přilákat další německé turisty do kraje.

Při přípravě seznamu dotovaných linek kraj řešil i situace, kde je třeba zajistit dopravu třeba i jednoho žáka do školy. Například v Lazech na Chebsku kraj v minulosti přispíval 40 tisíc korun na dopravu jednoho žáka autem. Nyní, protože už žáků v malé obci přibylo, přijde výhodněji dotování autobusové linky.

Karlovarský kraj dává na základní dopravní obslužnost v autobusové dopravě 170 milionů ročně. Dalších 240 milionů korun stojí dopravní obslužnost na železnici, na kterou ale kraj dostává asi třetinový příspěvek od státu.

zdroj: ČTK
Spustit audio