Na dostihy do Chuchle se chodí už přes 110 let

Dostihové závodiště Velká Chuchle na jižním okraji Prahy funguje přes 110 let. Inženýr Kašpar tady přistál s Blériotem po historicky prvním dálkovém letu. Koňskému klání přihlížel prezident Masaryk i hvězdy stříbrného plátna: Vlasta Burian, Ferenc Futurista nebo Adina Mandlová. Několikrát tu při povodních všechno skončilo pod vodou a muselo se začínat od píky.

Závodiště bylo otevřeno 28. září 1906, když necelý měsíc před tím ho zalila povodňová voda. Prvním koněm, kterému se tady podařilo vyhrát, byla klisna Vision v sedle se svým majitelem, zvěrolékařem Františkem Bartoschem. 13. května 1911 přistál s letounem Blériot XI na Chuchelském závodišti inženýr Jan Kašpar, při historicky prvním dálkovém letu Pardubice – Praha. Deset let nato se tu běželo první Československé derby.

Významnou událostí bylo Československé derby 1931, které navštívil prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Přihlížel vítězství hřebce Oskara s jezdcem Jiřím Eschem. Za „první republiky“ se dostihy v Chuchli těšily velké přízni veřejnosti. Diváci tu mohli potkat řadu slavných osobností. Jít na dostihy bylo společenskou událostí.

Nejzásadnější okamžiky historie závodiště zmiňuje stěna u vchodu

Za Pražského povstání v květnu 1945 byly po výbuchu vlaku s municí zasaženy stáje dostihových koní a vzplanuly. Většinu koní se podařilo zachránit. V roce 1985 byly strženy staré dřevěné secesní tribuny a postavena nová železobetonová tribuna s kapacitou 3 000 sedících diváků, otevřená na jaře 1991. „Pokud bychom počítali i prostory mimo tribunu, vešlo by se sem až 10 tisíc lidí,“ rozhlíží se po areálu Václav Luka, předseda představenstva Turf Praha a. s. „Kromě koňských dostihů rovinných, klusáckých někdy i překážkových, se tu hraje pólo, bývají tu koncerty, v zimě se jezdí na běžkách.“

V srpnu 2002 postihla závodiště ničivá povodeň a celý areál se ocitl pod vodou. V červnu 2013 znovu. Opět bylo závodiště zcela zatopeno.

Nejvýznamnějším dostihovým dnem současnosti je České derby, které se koná pravidelně třetí červnovou neděli. Derby spolu se dvěma dalšími klasickými testy tříletých koní - Velkou jarní cenou a St. Leger - tvoří takzvanou klasickou Trojkorunu. K dostihům neodmyslitelně patří sázení na koně. A pokud přijdou dámy v klobouku a pánové ve fraku, určitě neudělají chybu. Pořádají se tu módní přehlídky a soutěže o nejkrásnější klobouk.

Dámy i dnes chodí na dostihy v klobouku, pořádají tu i módní přehlídky
V zimě se tu jezdí nejen na koních, ale i na běžkách
Spustit audio