Na houby do lesa, houbařit na zahrádce se nedá!

9. červenec 2016

Proč se na houby musí chodit do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro svůj život totiž potřebují úzký vztah se speciálním lesním prostředím, které se na zahrádce vytváří dost těžko.


Příspěvky Meteoru 9. 7. 2016
01:01 Můžeme pěstovat houby?
06:44 Jak se brání tělo?
14:28 Proč má naše planeta dlouhé vedení?
23:51 Ukradené objevy - Alzheimerova choroba
30:30 Průhledný led bez krystalů
34:38 Sherlock Holmes a případ s ptáky

„Řada hub žije v úzkém symbiotickém vztahu s nějakou dřevinou, to je důvod, proč většina kozáků, klouzků, muchomůrek, hříbků a holubinek nejde komerčně pěstovat,“ uvedl v Meteoru Miroslav Kolařík z Přírodovědecké fakulty UK.

Plantáže lanýžů

Jsou ale výjimky. „Je zde škála hub, které lze pěstovat v umělých kulturách dřevin, známe například plantáže lanýžů. I u hříbků jsou výjimky. Známý hřib hnědý, lidi mu říkají suchohřib pančák, ten se daří pěstovat i na umělém médiu v laboratoři,“ dodal Kolařík.

Místo hub jen blátíčko

Problém, proč je tak těžké pěstovat houby mimo les, spočívá v tom, že přesně nevíme, které potřebné látky si houby ze svého přirozeného okolí berou. Přesto se o umělé pěstování hub lidé pokoušejí.

„To je příklad smržů. My jsme schopni ve sterilních podmínkách vypěstovat na agarové nebo tekuté půdě mycelium (podboubí) smržů. Jenže poté, co slejeme kultivační médium, tak ten výsledek je hrouda mycelia, která sice voní i chutná jako smrž, ale ta konzistence je jako blátíčko, to prostě neprodáte,“ vysvětlil Kolařík.

Výjimky: žampiony nebo hlíva ústřičná

Přesto jsou houby, které známe spíše z nákupního než houbařského košíku. Například žampiony, houby shiitake nebo hlíva ústřičná.

Žampiony

„Tyto houby mají své místo v jídelníčku, obsahují řadu látek důležitých pro naše tělo. O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index,“ dodal Kolařík.

Národ sběračů hub drahé houby nekoupí

Zajímavé je, že v cizině je obyčejně nabídka hub v obchodech mnohem širší než u nás. Je to dáno tím, že houbaření má u nás velkou tradici. „My jako národ sběračů hub asi nikdy nebudeme kupovat v obchodě drahé druhy hub,“ vysvětlil Kolařík.

Houby, které se dají snadno pěstovat

No a pak je samozřejmě množství hub, které se dají vypěstovat snadno. Záleží ale na tom, co si kdo pod pojmem „houba“ představí.

„Mezi houby samozřejmě patří i kvasinky nebo penicilia, která známe ze sýrů. A ty jdou pěstovat velmi snadno. Třeba penicilium roqueforti, který najdeme na nivě nebo roquefortu, lze krásně přeočkovat na jakýkoliv substrát,“ zmínil Kolařík.

Logo

Tyto houby jsou takzvaně „saprofytní“, využívají ke svému životu mrtvou organickou hmotu. To je příklad penicilií, ale třeba i žampionů nebo hlívy ústřičné. Saprofytní houby je možné vypěstovat na směsi různého rostlinného materiálu, koňského trusu, na louce nebo ve sklepě.

Pokud ale někdo dává přednost typickým lesním houbám, nezbývá než se vydat do lesa.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio