Na jihu Čech by se kvůli přívalovým dešťům mohly zvedat hladiny řek

Český hydrometeorologický ústav i dnes varuje před silnými bouřkami s přívalovými dešti. Výstraha platí až do půlnoci a to skoro pro celou republiku s výjimkou Plzeňského a Karlovarského kraje. Zatím nejvydatněji dnes ráno pršelo na jihu Česka. Pokud oblast zasáhnou další přívalové deště, hrozí tam i zvýšení hladin řek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná říčka Březná

Rozvodněná říčka Březná | Foto: Monika Pustovková

Jihočeští hasiči odstraňovali dnes ráno škody po přívalových deštích. Zasahovali celkem na šestnácti místech. Nejvíce zásahů měli na Českokrumlovsku, kde odstraňovali popadané stromy, čistili zanesené výpusti a čerpali vodu ze sklepů.

Podle velitele zásahu Martina Hölcla byla nejhorší situace v části obce Mirkovice, kde se ucpalo koryto potoka. „Došlo tam k naplavení větví a zeminy z různých částí lesa. Takže jsme to pročistili a zprůchodnili jsme koryto potoka,“ uvedl.

Meteorologové varují, že velmi vydatný déšť zasáhne jižní a jihozápadní Čechy i dnes a zítra. Místy tam může spadnout až 90 mm srážek.

„Nejnasycenější je povodí Malše, ale i ostatní povodí jsou už nasycená. A vzhledem k tomu, že v dalších hodinách očekáváme intenzívní přeháňky nebo i bouřky, můře dojít k vzestupům hladin, dokonce i na stupně povodňové aktivity. A to nejen v povodí Malše, ale i v jiných povodích,“ upozorňuje meteoroložka Markéta Augustová

„Je potřeba připravit se na to, že při nějaké větší bouřce, kdy je půda už nasycená, se bude vylévat velmi snadno,“ dodává meteoroložka.

Srážková činnost by podle meteorologů měla během noci na středu slábnout, ale v odpoledních hodinách lze minimálně do pátku očekávat na většině území přeháňky a místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní. Podle potřeby budou proto vydávány další výstrahy.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme