Na Karvinsku je stále málo míst v domech pro seniory. Na péči čekají i šestnáct let

Některá města na Karvinsku mají problémy s péčí o seniory. Chybí tam místa v domovech důchodců. I když úředníci věřili, že situaci pomohou vyřešit nově vznikající soukromá zařízení, pořadníky se dál prodlužují. Nejkritičtější je situace ve stárnoucím Havířově. Lidé tam na ubytování v domovech pro seniory čekají i několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Čekala jsem šestnáct let. Manžel ještě žil, tak jsme si podali přihlášku oba. Byli jsme bezdětní, tak by se o nás neměl kdo starat,“ říká 87letá paní Anděla, která se už pohybuje jen s pomocí chodítka.

V domově důchodců se jí žije dobře. „Všechno máte zajištěné. Nocleh, úklid, vyperou a vyžehlí. Ale šestnáct let je dlouhá doba, mělo by takových zařízení být více,“ myslí si paní Anděla.

V Havířově dnes na místo v domově čeká několik set lidí. O umístění rozhoduje hlavně zdravotní stav.

„Počet žádostí nám stoupá. Pro domov seniorů je jich 766 a 93 žádostí pro domov se zvláštním režimem. Kapacita je ale naplněna a doporučujeme všem žadatelům, aby to zkoušeli v jiných zařízeních,“ vysvětluje šéf havířovského Domova pro seniory Milan Dlábek. Problém tak řeší už i vedení města.

„Vrátili jsme se k záměru vybudovat domov seniorů na území bývalé Mánesovy školy. Vypracováváme studii, posuzujeme kvalitu objektu, zda se dá využít, nebo zda by bylo výhodnější postavit nový dům,“ potvrzuje havířovský primátor Daniel Pawlas z KSČM. I tak to ale situaci úplně nevyřeší. Nové zařízení by nabídlo maximálně 150 lůžek.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme