Na kotlíkové dotace jdou další peníze. Dostane je firma, která kraji pomůže s úřadováním

23. duben 2018

Kotlíkové dotace se Středočeskému kraji znovu prodraží. Nejdřív přidával peníze žadatelům, které loni předběhl kurýr. Teď si najal externí firmu, aby zrychlila zpracování dokumentů. Mnozí žadatelé totiž čekají na slíbené peníze už víc než rok.

Osmačtyřicetiletá Monika z Příbramska ve frontě před krajským úřadem v Praze čekala loni v dubnu dvě noci. Střídala se s celou rodinou. A tehdy nebylo tak teplé počasí jako letos.

Nový kotel si pořídila loni v létě poté, co bylo jasné, že dotaci dostane. Dosud je na účtu nemá. "Samozřejmě, že mi to vadí," říká žena, která žije s rodinou na okraji CHKO Brdy.

0:00
/
0:00

Podobně jako ona je na tom další zhruba tisícovka lidí, kteří požádali o dotaci na kotel už na podzim 2016. Kraj si tak najal externí firmu, která mu pomáhá žádosti vyřizovat. Za její služby zaplatí 400 tisíc korun.

"Chceme lidem proplatit kotlíkové dotace bez dalšího zbytečného časového odkladu," vysvětluje náměstek hejtmanky pro oblast financí a evropské fondy Gabriel Kovács.

Kraj podle něj nemá dostatek vlastních úředníků, kteří by náročnou administrativu zvládli. "Vzhledem k tomu, že sídlíme v Praze, máme daleko větší problém sehnat zaměstnance než třeba v Moravskoslezském kraji, který je v počtu žadatelů na tom podobně jako střední Čechy," dodal. Lidé by se tak peněz měli dočkat nejpozději do konce září.

Kotlíkové dotace se Středočeskému kraji prodraží už podruhé. Loni totiž kurýr přinesl desítky žádostí na běžnou podatelnu a ne na tu speciální, která byla pro kotlíkové dotace zřízena. Kraj tehdy přiznal, že to byla chyba a na kotle přidal 20 milionů korun. Chtěl tak zajistit peníze pro předběhnuté žadatele.

autor: fir
Spustit audio