Na kruhový objezd před Novou radnicí se vrátil bílý kůň

26. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Heraldický znak Ostravy - bílý kůň - se vrátil před ostravskou radnici. Tvoří ho květiny uprostřed kruhového objezdu před magistrátní budovou. Zahradníci právě dokončili výsadbu. V plné kráse bude záhon za pár dní a ocenit by ho měli především lidé, kteří si vyjedou výtahem na funkcionalistickou radniční věž.

„Teď ještě plevel, pak zamulčovat a mělo by to být hotovo. Až to pak rozkvete, bude to úplně jiné, hezčí,“ popisuje poslední úpravy nového záhonu Radek Šostek ze společnosti Ostravské městské lesy.

A jaký je postup při výsadbě květin v určitém tvaru? „Nechali jsme si na plachtu vyřezat velkou šablonu. Ta se položí na danou plochu, vysype se pískem a pak podle toho písku vysazují rostlinky,“ vysvětluje vedoucí střediska údržby zeleně Martin Mati.

Květiny se vybíraly hlavně podle barev, aby odpovídaly barvám na ostravském erbu. Vybrány byly druhy, které jsou odolnější. I kvůli umístění na kruhovém objezdu, kde je velký provoz aut a prostředí je zde pro kytky docela extrémní. Květinového koně tak tvoří tagetky, lobelie a begonie.

Teď se to musí zalívat a udržovat. Vesměs je hotovo, jen to udržovat. Jsem rád, že se sem květiny vrátily a nahradily železo,“ dodává Martin Mati.

Květiny zdobily prostor před radnicí po desetiletí. Jen v posledních dvou letech tam byla mnohými kritizovaná plastika tvořená z jedné poloviny koněm a z druhé důlním vozíkem.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio