Na liberecké základní školy se hlásí 1153 dětí, dostanou se všechny

21. duben 2017

Zarecitovat básničku, ukázat prstem na trojúhelník a čtverec, rozpoznat barvy nebo napočítat do deseti. To jsou úkoly, které ve čtvrtek dostaly v Liberci stovky budoucích prvňáčků. Dvacítka libereckých základních škol pořádala zápisy letos poprvé v novém termínu - místo ledna je musely školy odsunout podle novely školského zákona na duben. Školy pod Ještědem jsou na hranici kapacity, podle radnice se ale vejdou všechny domácí děti a zbude místo i na přespolní.

Liberec v minulých letech bojoval se spádovou turistikou - tedy přepisováním adres dětí k příbuzným a známým, aby mohly jít tam, kam rodiče chtějí a ne tam, kam podle bydliště spadají. „Letos je to tady zase. Trochu se navýšily počty během tří měsíců. Tradičně u základní školy Husova, kde je zjevné, že zase nějaké účelové přepisy adres jsou. Ještě v únoru tam bylo 42 hlášených dětí a dneska už jich je tam 57, takže těch 15 se tam nepochybně přistěhovalo, míněno v uvozovkách,“ uvedl k letošní situaci liberecký radní pro školství Ivan Langr ze Změny pro Liberec.

Do 20 libereckých škol se hlásí 1153 dětí. Podle Ivana Langera se mají vejít všechny místní a zbude místo i na přespolní. Kryštofovo Údolí a Šimonovice dostaly spádový obvod v Liberci, vlastní školu nemají. Před třemi lety liberecká radnice obvod pro okolní obce zrušila, což byl podle šimonovické starostky Leony Vránové ze Starostů pro Liberecký kraj velký problém. „Jak já mám reagovat jako starostka obce, co říct maminkám? Přišly s žádostí, kam máme jít, která je naše spádová škola? A já jim nemohu odpovědět. Vnitřně jsem to jsem to strašně těžce nesla,“ popsala minulou praxi Leona Vránová. Školu ve Vesci jako spádovou pro Šimonovice proto uvítala. „Jsem velmi ráda. Konečně se vrátilo to řešení, které tady bylo odjakživa.“

Školy v Liberci jsou naplněné téměř do posledního místa. Město proto každoročně navyšuje počet míst díky rekonstrukcím. Letos je 130 nových míst, další přibudou pro příští školní roky. „Budeme rekonstruovat jednu z budov základní školy 5. května, pak tam máme základní školy Náměstí míru a Kaplického,“ popsal plány liberecké radnice Ivan Langr.

autor: sas
Spustit audio