Na lidská práva nelze rezignovat, kritizují někteří politici Zemanovy výroky v Číně

Na internetu se objevil rozhovor Miloše Zemana pro čínskou státní televizi, natočený během prezidentovy návštěvy v nejlidnatější zemi světa. Český prezident v něm mimo jiné řekl, že v Číně není, aby poučoval ostatní o lidských právech, a kritizoval třeba také sankce EU vůči Rusku. Teď za tyto výroky sám čelí kritice na domácí scéně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman navštívil expozici České republiky na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan

Prezident Miloš Zeman navštívil expozici České republiky na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman Číňany prostřednictvím televizní obrazovky ujistil, že se nebude nijak vměšovat do vnitřních záležitostí Číny.

„Neučíme vás tržní ekonomiku, lidská práva nebo podobně, ale snažíme se my učit od vás. Jsem tu, abych se tu naučil, jak zvýšit hospodářský růst, stabilizovat společnost,“ řekl Zeman v rozhovoru vedeném v angličtině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Několik dnů po návratu Miloše Zemana z Číny se objevil rozhovor, který poskytl čínské televizi. Podrobnosti zjišťoval redaktor Viktor Daněk

„Číňané opravdu na náměstí Nebeského klidu před čtvrt stoletím stabilizovali společnost a výsledky jsou dodnes vidět. Všichni disidenti putují do vězení. Je to stabilizace, kterou jsme měli v nejhorší době normalizace,“ reagoval v rozhovoru pro Českou televizi předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček hlavu státu hájil v tom smyslu, že se Zemanova slova o tom, že se jede do Číny učit, netýkala tamního represivního aparátu.

„To je věc, která je řekněme výrazně vycházející z asijského stylu, který s tradicí evropské demokracie má opravdu myšlenkově i provedením jenom málo co společného, to je jasná věc,“ uvedl Kmoníček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Na otázku, čím je Čína pro prezidenta inspirativní pak zmínil její hospodářské úspěchy, „zajímavý experiment s kapitalistickým zřízením uvnitř socialistického centrálního řízení“ nebo to, že je schopná udržet územní celistvost.

Ideální možností pro návrat Zemana z Číny by bylo jen převtělení, hájí prezidenta Kmoníček

Číst článek

Zemanův přístup má i své zastánce. Podobný názor jako prezident zastává třeba předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Radim Fiala.

„Čína bude časem první ekonomikou světa a bude to strategický partner pro české společnosti a české firmy. Nechci komentovat lidská práva v Číně, ale já myslím, že bychom se měli zaměřit na lidská práva u nás v České republice, řešme svoje problémy lidských práv doma tak, abych lidé byli spokojeni a potom je můžeme jezdit učit po celém světě,“ uvažoval Fiala.

Zemanovi kritici však poukazují na to, že nejde jen o hospodářské výsledky.

„Domnívám se, že naše zahraniční politika 20 let sice uznává územní celistvost Číny, ale vždycky jsme zdůrazňovali, že lidská práva pro nás hrají významnou roli a že na lidská práva nelze rezignovat, myslím, že to je univerzální hodnota,“ řekl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Nepoučujeme o lidských právech, naopak se snažíme se poučit, řekl Zeman čínské televizi

Číst článek

Schwarzenberg pak poznamenal, že v době jeho úřadování na ministerstvu zahraničí export do Číny rostl a hájení lidských práv na to nemělo vliv.

„Číňané jsou velmi dobří obchodníci,“ zdůraznil. „Otázka je, jestli poslední výroky prezidenta jsou otázky, kterými se má zabývat politik, nebo lékař,“ komentoval Schwarzenberg.

Návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Číně (foto z 26. října z recepce na české ambasádě v Pekingu) | Foto: ČTK

Před dvousečností takového přístupu k lidským právům varovala také mluvčí Amnesty International Martina Pařízková. Podle ní mohou čeští podnikatelé v Číně narazit na velké problémy.

„Čína, jak známo, ve velkém využívá dětskou práci. Čeští podnikatelé se můžou dostat do kontaktu s podnikateli... Tam je velké reputační riziko pro české podnikatele,“ poznamenala.

Český rozhlas, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme