Na Lužnici to drhne. Například u jezu Pilař je dvanáctkrát méně vody než obvykle

9. červenec 2017

Vodáci si na začátku prázdnin řeku Lužnici moc neužijí. Kvůli suchu je v ní málo vody a zlepšení se podle meteorologů nedá čekat ani v nejbližších dnech.

Na Lužnici je teď k vidění o dost méně vodáků než obvykle. Kemp Harrachovka, který se nachází asi tři kilometry po proudu od města Tábor, je poloprázdný. Na rozlehlé louce stojí jen osamocené stany.

„Podmínky jsou těžké, voda není. Musíme občas přetahovat, jezy se nedají sjíždět, jak bychom chtěli, je to náročné,“ říká Jaroslav Palin, který má společně se svými přáteli na Lužnici vodáckou premiéru.

Řeka je podle jeho slov prázdná, žádnou jinou posádku na plavbě ze Soběslavi nepotkal. „Možná někteří vodáci jeli vrchní úsek Lužnice, ale s námi nevyrazil nikdo a ani jsme nikoho nepotkali,“ dodává.

Situace se příliš neliší ani několik desítek kilometrů proti proudu řeky, konkrétně ve vodáckém tábořišti v obci Lužnice. Panuje tu sice příjemná letní atmosféra, na hřišti si hrají děti, u občerstvení sedí skupina mužů, ale vodáci jsou ve velkém početním oslabení.

Na kánoích sem se svou rodinou doplula Veronika Hrabětová, která na rozvodí zvolila cestu po Staré řece. Ostatním vodákům na základě své zkušenosti doporučuje druhou možnost, tedy plavbu Novou řekou. „Na té Staré řece budou hodně drhnout,“ popisuje.

Voda schází i na jezu Pilař kousek pod kempem v Majdaleně, kde protéká jen půl kubíku vody za vteřinu. To je podle meteorologa Františka Vavrušky dvanáctkrát méně, než je průměrný stav. „Vypadá to, že se situace obecně nezlepší. To by byly třeba vydatné srážky a hlavně ta Lužnice má hodně velkou setrvačnost,“ doplňuje.

Jedinou jihočeskou řekou, kde vodáky čekají velmi dobré podmínky, tak zůstává díky stabilnímu odtoku vody z lipenské přehrady Vltava.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio