Na Moravě a ve Slezsku padaly teplotní rekordy, v Ostravě naměřili přes 34 stupňů

Na mnoha místech na Moravě a ve Slezsku dnes padaly teplotní rekordy. Někde byly původní hodnoty překonány až o několik stupňů. Během noci a v neděli se ale výrazně ochladí, teploty by mohly oproti dnešku klesnout až o deset stupňů. Po celý příští týden pak meteorologové tropické teploty neočekávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavecký stadion v Podolí v létě

Plavecký stadion v Podolí v létě | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji v Ostravě-Porubě, a to 34,2 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2007 byl na stanici, která měří celkem 48 let, o celé tři stupně nižší.

Rekord padl v kraji například i ve Vítkově na Opavsku. Dnes tam naměřili 31,2 stupně Celsia, původní rekord z roku 1938 byl tak překonán skoro o stupeň. V Mošnově na Novojičínsku bylo dokonce 33,2 stupně, což překonalo devět let starý rekord o bezmála tři stupně Celsia.

V Olomouckém kraji padly rekordy na třech stanicích – v Bělotíně na Přerovsku, Jeseníku a Luké na Olomoucku. Nejvyšší teplota v kraji byla naměřena v Bělotíně – 33,3 stupně.

Všechny rekordy přepsaly dosavadní nejvyšší teploty naměřené pro tento den v roce 2010, řekla ČTK Marie Labajová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V Jihomoravském kraji padly nebo byly vyrovnány teplotní rekordy na třech místech. V Ivanovicích na Hané na Vyškovsku byl překonán rekord starý téměř půl století, naměřili tam 31,6 stupně.

O jednu desetinu tepleji bylo v Troubsku na Brněnsku, kde vyrovnali rekord z roku 2012. A 31,8 stupně ukázaly teploměry v Brně-Tuřanech.

Ve Zlínském kraji byly překonány až 78 let staré teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu dnes meteorologové zaznamenali ve Vsetíně, kde bylo 33,2 stupně. Rekordy přepisovali také ve Valašském Meziříčí, v Bystřici pod Hostýnem a v Kroměříži.

V neděli již očekávají ochlazení, teploty klesnou až o deset stupňů. „Přechod studené fronty doprovází a budou doprovázet bouřky. Jejich intenzita při postupu k východu bude odpoledne a večer zesilovat. Nejsilnější bouřky se mohou vyskytnout večer na východě Česka,“ uvedli meteorologové.

V silných bouřkách se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, silný nárazový vítr a kroupy. Během noci na zítřek budou bouřky slábnout.

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme