Na nádvoří hradu Zvíkov rostou orchideje a jiné chráněné rostliny. Je to malý zázrak

9. září 2017

V parku hradu Zvíkov na Písecku se začaly objevovat chráněné druhy rostlin. Je to malý zázrak. Hrad totiž stojí na žulové skále a podmínky pro růst rostlin tam nejsou vůbec ideální.

Na největším hradním nádvoří, kterému se říká prostřední dvůr, je spousta stromů a také je tu vidět, že park nezakládal zahradník. „Dokud bylo možné hrad hospodářsky využívat, tak každý kousek půdy byl využitý, zastavěný. Byly tady různé kůlny, stodoly, zděné přístavby. To všechno zmizelo,“ popisuje kastelán Aleš Kadlčák.

Původně bylo jenom jedno místo za kaplí, které se historicky vždy uvádí jako zahrada. Měl tu stát i altán. „V některých pasážích je ale vidět, že ty stromy tvoří aleje, nějaký záměr tady byl. Je to druhově velice pestré, jsou tu javory, jilmy, buk, dub, tis, habr, lípy,“ dodává kastelán.

Hradby jsou porostlé různými rostlinami, některé z nich jsou dokonce chráněné. „Dlouhodobě se tady objevuje lilie zlatohlavá, dále jeden zástupce českých orchidejí - bradáček vejčitý a jaro tady máme spojené se žlutou barvou. V travním porostu se totiž nejvíc objevují petrklíče a na ně navazuje tařice skalní, která roste na hradbách a skalách kolem hradu. Během května je hrad najednou celý žluto-zelený, je to velice silný estetický zážitek,“ říká Aleš Kadlčák.

Hrad Zvíkov byl přitom postavený na skále a rozhodně tu není půda, která by svědčila rostlinám. „Hrad stojí na žulovém podloží a opravdu se tady hlína skoro nevyskytuje. Spíš jsou tady za ta století různé násypy a navážky plné cihel a zbytků stavebního materiálu. Je to opravdu krásný příklad vitality přírody, že tady můžeme najít takovou pestrost stromů a květin,“ komentuje kastelán.

Některé rostliny se sice v parku v průběhu minulých let nově objevily, ale v budoucnu budou muset naopak některé stromy zmizet. Kvůli tomu, že je tady velké sucho, totiž odumírají.

Spustit audio