Na ohrožené korály v Hurghádě dohlížejí zvláštní hlídky. A má to úspěch

Korálové útesy Rudého moře jsou obrovským turistickým lákadlem. Hlavně do Egypta za nimi každý rok míří miliony lidí z celého světa. Pestrobarevné podmořské království je však zároveň křehkým ekosystémem a masová turistika mu moc nesvědčí. V největším letovisku Hurgháda si kvůli ochraně korálů aktivisté i podnikatelé založili neziskovou organizaci Hepca. A nebezpečný trend se jim podařilo zvrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci organizace Hepca, která v egyptské Hurghádě dohlíží na ochranu tamních korálů

Pracovníci organizace Hepca, která v egyptské Hurghádě dohlíží na ochranu tamních korálů | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Hlídkujeme každý den. Objíždíme celou oblast kolem Hurghády. Teď se ale soustřeďujeme hlavně na místa, kam připlouvají delfíni,“ vysvětluje činnost monitorovací skupiny třicetiletý Sajjid.

Právě vyráží na lodi z maríny v centru Hurghády. Sajjid a jeho kolega Ajman jsou profesionální potápěči a pracují pro organizaci Hepca. Posádku doplňuje Mustafa z odboru životního prostředí místní správy.

Asi kilometr od pobřeží si Sajjid všímá rybářského člunu a okamžitě stáčí kormidlo. Kontroluje teď, jaké mají rybáři vybavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ochraně korálových útesů v Hurghádě natáčel zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Teď jsme u severního břehu ostrova Giftun. Hlídáme rybáře, jestli nepoužívají nezákonné způsoby lovu, hlavně sítě. Ničí to korály a je to nejčastější přestupek, se kterým se setkáváme. Bohužel někteří rybáři loví i pomocí jedovatých nástrah nebo střelných zbraní. Povolený je přitom jen klasický rybolov na prut, a to jen v určených lokalitách a obdobích,“ říká Sajjid.

Sám přitom pochází z beduínské rybářské rodiny, která žila na místě dnešní Hurghády od nepaměti. Proto má k místu a jeho přírodě tak silný vztah. Většina obyvatel města sem ale přišla relativně nedávno z egyptského vnitrozemí, a to hlavně za obživou v rozvíjejícím se turistickém průmyslu.

Právě lodě, které turisty vyvážejí na vytipované potápěčské lokality, byly pro korálové útesy dlouho velkou hrozbou.

„Situace se výrazně zlepšila. Naše organizace vybudovala systém úvazů, podél celého pobřeží je jich asi tisícovka. Loď se k nim přiváže, a netrhá tak kotvou korály a nebourá do útesů. Ještě pořád ale některé lodě kotví, kde se jim zachce, a to jsou případy, kdy zasahujeme,“ říká Sajjid.

Ten teď míří ke skupině lodí s turisty u velkého korálového útesu a kontroluje, jestli používají připravené úvazy.

Korály ničí i samotní turisté, kteří si je chtějí odvézt jako suvenýry. Případů je však stále méně. Ostatně pokud na nějaký takový úlovek přijde kontrola tašek na letišti, hrozí turistům egyptské vězení.

Korály v egyptské Hurghádě | Foto: Štěpán Macháček

Mimochodem občas se někdo třeba na facebooku pochlubí svými nelegálními rybími úlovky. To Hepca sleduje a často se jí daří přivést hříšníky k odpovědnosti.

Teď Sajjid zpomaluje a ukazuje trojici delfínů, kteří si hrají ve vlnách kousek před přídí člunu.

„Asi největší problém, proti kterému naše organizace ze všech sil bojuje, je agresivní přístup investorů. Při výstavbě hotelů zasypávají navážkou korálové útesy. Získávají tak prostor a vytvářejí umělé písečné pláže. Prosadili jsme už několik zákonů, pořád se ale s problémem setkáváme,“ stěžuje si Sajjid.

Dodává, že nejhorší to bylo za Mubárakova režimu – pro podnikatele, kteří se kamarádili s vládnoucími kruhy, prý žádné zákony neplatily.

Kolem jednoho monstrózního resortu, postaveného na zasypaném korálovém útesu, jeho loď právě projíždí.

„Zapisuj: Patnáct lidí chodí po korálovém útesu. Máš to?“ diktuje Sajjid kolegovi stížnost, kterou chystají na nezodpovědný hotelový resort.

O kousek dál pak ukazuje na písčitou hotelovou pláž. „Vzali dynamit, rozstříleli korálový útes a udělali si tu krásnou pláž,“ cedí Sajjid mezi zuby.

Dodává, že egyptské a ruské rekreanty ochrana životního prostředí nezajímá. Oceňuje ale, že lidé ze západní a střední Evropy, a řadí mezi ně i české turisty, o problém zájem mají.

Apeluje proto, aby přispěli třeba jen tím, že si vyberou hotel s šetrným přístupem ke svému okolí.

Pracovníci organizace Hepca, která v egyptské Hurghádě dohlíží na ochranu tamních korálů | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme