Na Ostravsku hynou stromy. Může za to sucho a posypová sůl

29. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Stromy ve městech i letos trpí. Mnohé mají různé choroby a nově se na nich silně projevuje nedostatek vláhy. Vedle jírovců, které už několik let bojují s klíněnkou, začaly například v Ostravě usychat třeba javory.

Podle dendrologů je to důsledek sucha, se kterým si zvláště dřeviny s většími listy nedokážou poradit. A problémy dělá i zimní solení chodníků.

„Toho spadaného listí je strašně moc. Denně naplním i deset až dvanáct vozíků,“ říká pan Radek, který v ostravském Přívoze zametá chodníky.

„Nevím, co se děje, že to listí tak padá. Ani podzim není,“ přidává se Tomi Potůček z městských Technických služeb, který na uklízeče dohlíží. „Před třiceti lety nebylo 35 stupňů a takové sucho. To ničí to horko,“ dodává.

Spolu s dendroložkou Evou Mračanskou z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR stojíme pod jedním z javorů. „Je to javor klen, jinak taky javor horský, který se často používá ve výsadbách,“ popisuje dendroložka.

„Vidíme, že ty okraje jsou spálené a některé ty listy opadávají. Není to žádná choroba, je to reakce na používání posypových solí a na sucho,“ doplňuje Mračanská.

Soli v půdě působí negativně a zhoršují příjem vody rostlinou. Pokud hodně prší, chlor a sodík z posypové soli se splachuje do spodních vrstev půdy a tomu stromu nevadí. Pokud je sucho, sůl zůstává v půdě a vznikají negativní projevy.

Asi nejvíce však trpí jírovce

„Je tam klíněnka, která vyžírá vnitřní pletiva listu. Kromě toho ty větší nepravidelné fleky – to je houba. No a potom od těch okrajů zase ty nekrózy a svinování je způsobeno posypovými solemi a suchem,“ dodává dendroložka.

Listy kaštanu napadené klíněnkou

„V loňském roce i přesto, že je tady ta klíněnka, stromy udržely list déle, ale letos všechny jírovce, jak se dívám po městě i v krajině, usychají,“ uzavírá Mračanská.

Stromy v celém kraji oslabuje také parazitující jmelí. A mohlo by být i hůř. Na šířící se houbu začaly hynout jasany.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio