V Česku udeřily bouřky. Voda zatopila sklepy, v Praze zastavila tramvaje

Česko dnes odpoledne zasáhly silné bouřky s přívalovými dešti. Místy spadly během krátké doby desítky litrů srážek na metr čtvereční. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky se postupně přesouvají přes území ČR. Výstraha ČHMÚ před bouřkami platí až do dnešního večera, kdy hrozí zejména v Olomouckém kraji. Podle meteorologů se živel může vyskytovat na některých místech v České republice i zítra, ve čtvrtek už by měly být bouřky jen ojedinělé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřky se už mezi jednou a druhou hodinou odpoledne objevily v okolí Slavkovského lesa na západě Česka. Třeba v Bezvěrově na Plzeňsku napršelo v úterý po poledni zhruba 45 milimetrů vody, z toho 30 milimetrů za půl hodiny.

Poté se silné deště a vítr přesouvaly dále a zasáhly střední Čechy a Prahu. Ve Veleni v okrese Praha-východ zaznamenal ČHMÚ 42 milimetrů srážek, tedy 42 litrů na metr čtvereční.

Déšť a vítr způsobily problémy v dopravě, voda zatopila i podchody, garáže či sklepy. Kvůli zatopenému podchodu u vlakového nádraží a vodě na veřejných záchodcích vyjížděli například hasiči v Klatovech a vodu čerpají hasiči také na Domažlicku.

V Kolovči voda po dešti vypláchla několik ulic, čerpáme laguny a vodu ze sklepů,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Stromy spadlé po 14. hodině kvůli bouřce v Libereckém kraji zase téměř na tři hodiny zcela přerušily provoz na železniční trati mezi Jestřebím a Srním u České Lípy.

U Dolních Břežan u Prahy se sesunulo bláto a kamení na silnici vedoucí na Zbraslav. Kvůli tomu byla dočasně zastavená doprava v obou směrech, už se však na místě opět jezdí.

V Praze pád stromu při bouřce zastavil před půl pátou odpoledne provoz tramvají v ulici Mariánské hradby u Pražského hradu, tramvajové linky 5, 12, 18 a 22 musely být odkloněny.

Z bezpečnostních důvodů byla kvůli většímu množství vody na trati Kyselova - Střelničná v pražských Kobylisích odkloněna i tramvajová linka číslo deset, místo objíždí také autobusy MHD. Uvedl to mluvčího dopravního podniku Jiří Štábl. Kvůli bouřce byl rovněž zastaven provoz přívozu P7 mezi Holešovicemi, Štvanicí a Karlínem.

Hasiči v Praze museli před 17. hodinou zasahovat kvůli bouřce asi patnáctkrát, většinou odčerpávali vodu ze zatopených výjezdů a garáží. V železničním podjezdu v ulici Nad Vinným potokem dokonce kvůli dešti uvízla dvě auta, jak popsala mluvčí Pavlína Adamcová.

Meteorologové již v neděli varovali, že se budou až do dnešního večera vyskytovat bouřky na celém území Česka. Výstraha platí až do dnešních 22 hodin.

ČHMÚ upozornil obyvatele zasažených oblastí, že přívalové deště mohou rozvodnit menší toky i jindy suchá koryta, způsobit silný odtok vody ze svahů a zatopit podjezdy či jiná níže položená místa.

S bouřkami přišlo také ochlazení, někde i dost výrazné. „V Praze na Libuši, kde byla teplota 30 stupňů Celsia, se ochladilo nejméně o 14 stupňů. Bylo tady po bouřce necelých 16,“ řekla Českému rozhlasu Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

Podle ní se i zítra mohou silné bouřky vyskytnout, zejména pak večer. Ve čtvrtek už by měly být jen ojedinělé.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme