Na přelomu let 2017 a 2018 lze v Belgii očekávat další DAB multiplexy

7. říjen 2016

Pozemní digitální rádio DAB funguje v Belgii již od roku 1997, takže za chvíli to bude dvacet let od doby, kdy můžou tuto technologii obyvatelé využívat.

Na přelomu let 2017 a 2018 by měly v Belgii odstartovat další dva digitální rozhlasové multiplexy DAB+. Na svých stránkách o tom informuje web Radiodigi.fr. Multiplexy by si měly rozdělit mezi sebe spravedlivě veřejnoprávní a privátní vysílatelé, tedy jeden balík kanálů připadne na stranu RTBF a druhý soukromým stanicím. Belgická RTL a skupina NRJ/Nostalgie prozatím čekají na další vývoj a postoj francouzské vlády.

Pozemní digitální rádio DAB funguje v Belgii již od roku 1997, takže za chvíli to bude dvacet let od doby, kdy můžou tuto technologii obyvatelé využívat. Klíčovou roli v přechodu z analogového na digitální vysílání pochopitelně sehraje veřejnoprávní rozhlas. Radiodigi.fr zároveň připomíná, že výstavbu nových vysílačů chystá také operátor Norkring. DAB rozhlas by měl být nově zprovozněn v oblastech Genk (Limburg), Schoten (Antverpy) a Egem (Západní a Východní Vlámsko). Plné pokrytí v regionu Flandry by mělo proběhnout do konce roku 2017.

autor: lukpo
Spustit audio