Na skalnatý vrch Beran v Brdech vede schodiště vytvořené přímo v kamenném moři

22. červen 2018
Česko – země neznámá

Území dnešní Chráněné krajinné oblasti Brdy ve Středočeském kraji bylo několik desetiletí pro turisty nepřístupné, protože ho zcela uzavřel vojenský výcvikový prostor. Dnes můžeme naštěstí znovu objevovat místa, která si oblíbili turisté už na konci 19. století. Mezi ně patří skalnatý vrch Beran. Se svou výškou necelých 685 metrů nad mořem sice nepatří mezi nejvyšší brdské vrcholy, ale odjakživa přitahoval milovníky romantiky.

Vrch Beran se tyčí v okrajové části Brd nad Kvaní, Zaječovem a Malou Vískou. Z jeho vrcholu sice není žádný zvláštní výhled, přesto má toto místo mimořádnou atmosféru. Beran je podobně jako nedaleká Jindřichova skála mrazovým srubem, který je jako mnoho skal v okolí tvořen kambrickými slepenci. Tyto slepencové skály s kameny s příměsí
křemene jsou vybělené sluncem a mají nejrůznější tvary.

Skalní stěny spadají z vrcholové plošiny jižním směrem do hloubky přibližně dvaceti metrů, na straně druhé pozvolna končí v kamenném moři. Ostatně právě kamenné moře je prvním signálem, že se blížíme k vrcholu hory Beran.

Schody jako do nebe

Přímo na vrchol vedou kamenné schody

Skalnatý povrch a bělostné kameny v širokém okolí přitahovaly turisty už od konce 19. století. Strmé svahy Berana jsou protkány celou řadou cest a pěšin. První trampové si toto místo oblíbili natolik, že v jeho těsné blízkosti kameny upravili do pohodlných cest a vytvořili i kamenné schody vedoucí na vrchol. V posledním úseku je nutné zdolat poměrně ostré stoupání a při cestě vzhůru tyto upravené kamenné schůdky působí, jakoby vedly přímo do nebe.

První, co si na vrcholu po náročném stoupání vychutnáte, jsou pohodlné rozeklané bělostné balvany, které jsou při letním slunečném počasí krásně vyhřáté. Když se zadíváte daleko na obzor, uvidíte špičky kopců centrálních Brd i nejvyšší brdský vrchol Tok s výškou 865 metrů nad mořem.

Pokud na skále chvíli posedíte, uvědomíte si neuvěřitelnou šíři brdských lesů, které máte při pohledu z Beranu přímo před sebou. A když byste zatoužili po lepším výhledu, stačí sejít několik set metrů východně od vrcholu Beranu, kde narazíte na zbytky vojenské pozorovatelny, odkud bylo možné pohodlně sledovat střelby na cílové ploše Jordán. Brdské vrcholy odtud budete mít jako na dlani.

Spustit audio