Na stavbu Expo 2020 v poušti u Dubaje se dováží písek. Začíná výběr pavilonu Czech Spring

Do zahájení světové výstavy Expo 2020 v Dubaji zbývá tisíc dnů. Pro stavbu českého pavilónu bude ve čtvrtek zahájeno výběrové řízení. Pozemek je situován na atraktivním místě u jednoho ze tří hlavních vchodů. Češi se chystají na expozici v Dubaji představit unikátní technologii na výrobu vody ze vzduchu.

Česká republika získala pozemek pro stavbu původního pavilonu již v říjnu 2017, kdy organizátoři Expa schválili koncepci Czech Spring a přidělili jí místo, které se nachází hned u hlavního vchodu do jedné ze tří zón výstaviště s tématem udržitelnosti čili „Sustainability“, které je vedle zón „Opportunity“ a „Mobility“ jednou ze tří hlavních částí.

Na ploše téměř 2 200 metrů čtverečních může vyrůst budova či budovy s půdorysem až 1 500 metrů čtverečních. Výběrového řízení se mohou účastnit domácí i zahraniční soutěžící. Podmínkou je, aby návrh reprezentoval českou kulturu. Vítězný návrh by měl být zveřejněn do konce května 2018.

V poušti chybí písek

V úhlu pohledu na tempo českého stavebnictví, by se mohlo zdát, že pro přípravu takové stavby je pět minut po dvanácté. „Kdo zná trochu Dubai ale ví, že kus pouště se v Arabských Emirátech velmi rychle mění ve zcela vybavené čtvrtě města,“ říká blízkovýchodní zpravodaj českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Dubaj, Dubai (pohled z Burdž Chalífa)

„Pozemek budoucího českého pavilonu, který bude zajímavý mimo jiné tím, že se v něm představí unikátní technologie výroby vody ze vzduchu, zatím ale vypadá jen jako kus plochy s hromadami písku a kamení. Kolem se ovšem již tyčí několik jeřábů a skelety pavilonů, které si budou jednotlivé země pronajímat, nikoli stavět sami. Co mě opravdu překvapilo je, že pro potřeby vlastní stavby se musí dovážet písek. Ten místní se totiž pro stavební účely nehodí,“ dodává zpravodaj.

Čtěte také

U příležitosti vyhlášení výběrové řízení na realizátora pavilonu na Expo 2020 v Dubaji, které bude vyhlášeno 1. února 2018 v Národním technickém muzeu, bude otevřena také výstava „Realizované a nerealizované pavilony ČR na Všeobecné světové výstavě Expo“.

Kromě stálých exponátů v expozici Architektury, stavitelství a designu – modelů vítězných pavilonů pro Světové výstavy Expo v Paříži roku 1937 a Bruselu roku 1958, budou k vidění po dobu dvou týdnů i další realizované i nerealizované návrhy pavilonů ze světových výstav Expo 1937 v Paříži, 1939 v New Yorku a 2015 v Milánu.

Dále zde budou prezentovány návrhy pavilonů, které jako inspiraci pro zájemce o stavbu národního pavilonu na Expo 2020 v Dubaji vytvořili studenti fakulty architektury ČVUT v ateliérech doc. Ing. arch Miloše Floriána a prof. Akad. arch. Vladimíra Soukenky, či nerealizované návrhy architekta Jana Kaplického, které na výstavu zapůjčí nadační fond Kaplicky Centre.

autor: mac
Spustit audio