Na Strahově protestuje podle pořadatelů 1500 taxikářů

8. únor 2018

Na parkoviště u strahovského stadionu se dnes kolem 9. hodiny začali sjíždět řidiči taxi protestující proti Uberu a dalším podobným službám. Jak na místě zjistili zpravodajové ČTK, před desátou jich bylo zhruba 300 a další stále přijížděli. Před 11. hodinou se jich sjelo na parkoviště u strahovského stadionu podle organizátorů akce kolem 1500. Odpoledne by se měli vydat na pomalou jízdu směrem do centra města po magistrále od Holešovic na I. P. Pavlova, Karlovo náměstí, Zborovskou a zpět.

Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, která podle řidičů nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb, které považují za nekalou konkurenci. Loni ze stejných důvodů protestovali i proti pražskému magistrátu. Dnešního protestu se zúčastní stovky aut, podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů půjde zřejmě opět o pomalou jízdu Prahou a nikoliv o blokádu některé z frekventovaných komunikací.

Situaci sledují republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit. S ohledem na to, že zatím není jasná trasa protestu, budou na situaci reagovat operativně.

Na parkoviště u stadionu se podle Bednáře vejde zhruba 900 aut. Sjíždějící se taxikáři mají na vozech vylepeny červené čtverečky, které označují jejich nesouhlas s fungováním služeb typu Uber. Kromě převážné většiny pražských taxikářů jsou na místě i kolegové z jiných krajů, například z Olomouce nebo Vysočiny. Pro účastníky je připraven i stánek s občerstvením, kde se prodávají párky, klobásy, polévka či teplé nápoje.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio