Na Veget Festu ve Strakonicích lidé ochutnali cuketový koláč a pomazánku z cizrny

11. září 2017

Čtvrtý ročník Veget Festu nabídl ve Strakonicích ochutnávky jídel pro vegetariány a vegany. Zaměřil se na zdravou výživu, ale podpořil také ochranu zvířat. Jedním z bodů programu byla příprava rychlých veganských jídel.

„V rámci Veget Festu jsme připravili poměrně rozmanitý program. Skládá se z přednášek zaměřených na ochranu přírody, hudebních vystoupení, tanečních ukázek i ukázek vaření. Kromě toho tu jsou nejrůznější informační stánky nebo stánky, kde mohou lidé koupit jídlo,“ upřesnil organizátor Jan Juráš.

Prodávaly se mimo jiné pokrmy, které připravili a přinesli dobrovolníci. Výtěžek pak organizátoři Veget Festu rozdělí mezi organizace pomáhající zvířatům. „Máme tady cuketový koláč, pomazánku z cizrny, paštiky ve kterých je agar, takže opravdu drží tvar,“ ukazovala spolupořadatelka Jana Petříková.

Jemně sladký zákusek z dýně ochutnala Hana Frühaufová Ratajová. „Zastáváme doma tradiční stravu, ale jako zpestření tohle rozhodně neodmítán. Myslím, že když se někdo snaží úplně za každou cenu odtrhnout, tak to také není dobře,“ komentovala.

Mezi spokojené návštěvníky Veget Festu patřil Silvestr Vandrovec Špaček. „Neseme si celozrnnou kapsu plněnou italskou směsí a potom máme na topince veganský tatarák. Je to všechno veganské a vypadá to velmi lahodně,“ dodal muž, který je veganem už přes sedm let a podle svých slov se cítí báječně.

autor: Václav Malina
Spustit audio