Na vrchu nad Javorníkem roste Annina lípa. S romantickou lavičkou a dalekým výhledem do kraje

23. květen 2018
Česko – země neznámá

Většina turistů, kteří navštíví město Javorník na Jesenicku, zavítá i na někdejší letní sídlo vratislavských biskupů – zámek Jánský vrch. I jeho okolí patří k půvabným koutům Slezska, zejména ostroh táhnoucí se od zámku k horám. I proto, že na něm roste pověstí opředená Annina lípa s romantickou lavičkou a dalekým výhledem do kraje.

Kdysi byl tento ostroh součástí zámeckého parku. Jeho torzo je dodnes patrné. Nejvyšším místem ostrohu je oblý vrchol, který je na podrobnějších mapách označován jako Hřib. Má nadmořskou výšku 358 metrů a přímo pod jeho vrcholem byla v roce 1901 postavena vodárna s vodojemem, který sbíral vodu v horních partiích Rychlebských hor. Ovšem už brzy po jejím dostavění nedostačovala vodárna potřebám města, a tak bylo rozhodnuto o využití vody z jímacích šachet v horní části Račího údolí. Toto řešení je dodnes funkční a starý vodojem stojí za zámeckým parkem dodnes.

Nejpozoruhodnějším místem je však temeno kopce, na kterém stojí lípa obehnaná kruhovou lavičkou. Ke svému pojmenování přišla díky pověsti, podle které je prý ve stromě vetknuta duše nešťastné dívky Anny žijící v malé chaloupce pod vrcholkem kopce. Anna byla od malička slepá. Byla však pracovitá, měla skvělý sluch a čich a se psem se vydávala na procházky krajem.

Zamiloval se do ní rychtářův syn Martin a Anna jeho lásku opětovala. Bylo to však v době válek o Slezsko, a tak musel Martin záhy narukovat do armády. Anna nesla odloučení těžce, ale snažila se být statečná. Jedné prosincové noci, kdy venku řádila vánice, ji však přepadla zlá předtucha a vydala se ven hledat svého milého. Zdálo se jí, že je teplo a že ji Martin volá. Tak dlouho bloudila krajem, až vyčerpáním padla a na místě umrzla. O pár týdnů později přišla zpráva, že téže noci byl zastřelen na hlídce i rychtářův syn Martin.

Rychlebské hory jsou od Anniny lípy jako na dlani

Na místě Anniny smrti pak na jaře vyrašila ze země lípa, která postupně zmohutněla, a lidé začali říkat, že je v ní uložena Aninna duše. Když původní strom zpráchnivěl, vyrostla z jeho kořenů nová lipka a to se pak opakovalo ještě několikrát. Dnes obepíná lípu na vrcholu kopce lavička, na níž je nalepené velké srdce a kde častěji než jinde můžete potkat milenecké dvojice v romantickém objetí.

Přímo k lípě vede červená turistická značka a kolem také cyklotrasa 6044, ze které je nutné u vodojemu odbočit zpět nad Javorník. Vede tudy i Naučná stezka Rychlebskými horami. Kdo se sem vypraví, je navíc odměněn krásným výhledem do okolního kraje, kde je hřeben Rychlebských hor, ale i Žulovská pahorkatina či rovina kolem Javorníku jako na dlani.

autor: kbz
Spustit audio