Na záchranu zámku v Medlešicích můžou přispět dárci

13. září 2017

Další šance pro zámek v Medlešicích na Chrudimsku. Oprýskaná památka čeká na opravu už celé roky, jenže pořád chybí peníze. Pomoct teď může kdokoli, kdo bude mít chuť. Chrudim, která zámek vlastní, vyhlásila veřejnou sbírku na obnovu zámku.

Jestli sbírka pomůže rekonstrukci urychlit, bude záležet na tom, jak bude úspěšná. Zatím je to ale spíš symbolická podpora a hlavně nápad operní pěvkyně Dagmar Peckové. To je rodačka z Medlešic a pohled na poškozený zámek ji moc netěšil. Proto následovala výzva uspořádat sbírku.

Čtěte také

Chrudim reagovala tak, že otevřela speciální účet, jedna kasička by měla být stabilně umístěná v informačním centru, do další by pak dárci měli mít možnost přispět při různých společenských akcích nebo třeba koncertech.

Zámek v Medlešicích

Zámecká budova není v dobrém stavu. Chrudimská radnice sice v posledních letech posílala peníze na nejnutnější opravy, naposledy to byla třeba výměna krovů nebo úprava sousedního parku, jenže zámek je starý už skoro tři sta let a potřebuje větší zásah. Třeba i proto, že v něm sídlí školka nebo klubovna pro děti. Chrudim má sice rekonstrukci připravenou na papíře, ale odhad ceny kompletní obnovy je asi dvacet milionů korun.

Čtěte také

Odhadnout, kdy oprava začne, je složité. Chrudimská radnice počítá s tím, že sbírka zámek asi nespasí a že většinu peněz bude muset najít v rozpočtu město. Přednost má teď ale dokončení opravy budovy chrudimského muzea, která bude stát asi čtyřicet milionů korun a bude pokračovat i příští rok. Podle chrudimského místostarosty Jana Čechlovského (ODS) teprve potom bude možné vybrat nějakou další větší investici. Jedna z možností je právě záchrana medlešického zámku.

autor: kop
Spustit audio