Na Zlaté louce u Podmoklan roste rosnatka. Jedna z mála našich masožravek

17. srpen 2017
Česko – země neznámá

Na úpatí Železných hor nedaleko Chotěboře jsou místa, kde je možné ve volné přírodě objevit jednu z mála masožravých rostlin, které v České republice rostou. Jde o rosnatku okrouhlolistou. Jedním z těch míst je zatopená pískovna v lese u Dolního Sokolovce. Rosnatky tam vypadají jako nízké růžové koberečky.

K pískovně u Dolního Sokolovce najdete cestu snadno. Budete se řídit směrovkami k rekreační chatě Doubrava. Odtud je to pak jen pár set metrů chůze po lesní cestě označené žlutou značkou. Přímo před zatopenou pískovnou pak narazíte na ceduli oznamující přírodní památku.

Samotná pískovna teď vypadá jako vlhká louka se spoustou hlubokého mechu, borůvčí a trávy. Nejnižší místa jsou zatopená vodou. A právě hluboký mech byl nejspíš hlavním důvodem, proč jsme během natáčení reportáže žádné rosnatky neobjevily. Ochránci přírody proto mech jednou za několik let odstraňují, aby měla rosnatka místo k životu. I bez ní má ale písník své kouzlo.

Na rosnatku okrouhlolistou můžete na Chotěbořsku narazit také na Zlaté louce. Najdete ji nedaleko obce Podmoklany. „Zlatá louka je to proto, že na jaře na ní kvete kruštík bahenní,“ vysvětluje původ názvu přírodní památky předsedkyně Českého svazu ochránců přírody v Chotěboři Věra Váchová.

Ke Zlaté louce ovšem přístup už tak snadný není. Od vsi se brzy dostanete na polní cestu a potom už vede cesta přes louky, potok a křoví. Ale i u vstupu na louku narazíte na informační tabuli. Louka je podmáčená, takže je dobré dávat pozor, kam člověk šlape. „Často si tady někdo zvrtne kotník,“ potvrzuje Věra Váchová. Má zkušenosti, protože ochránci přírody organizují pravidelná kosení Zlaté louky.

Po rosnatce musíte ve vysoké trávě pátrat

I na Zlaté louce je rosnatku třeba chvíli hledat. Naštěstí jsou ve vysoké trávě a rákosí místa nízko vysekaná díky ochráncům přírody. Na louce rostou různé rostliny a některým se víc daří v nižší trávě. Patří k nim také rosnatky. Masožravky zde tvoří nizoučké narůžovělé koberce a na první pohled na nich rozeznáte typické kapičky po obvodu jejich lístků.

Jak pískovna u Dolního Sokolovce, tak Zlatá louka jsou přírodní památky a rosnatka je chráněná rostlina. Je proto třeba se podle toho chovat a snažit se, aby návštěva nezanechala žádné stopy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.