Nabídne DVB-T2 prostor pro Ultra HD vysílání? Řešením je spíše HbbTV

26. květen 2017

„Je zapotřebí se podívat na datovou náročnost tohoto vysílání. Náklady na distribuci jsou dvou a půl násobně vyšší,“ konstatoval Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.

Ani technologie DVB-T2/HEVC, která je v současné době pro pozemní vysílání tou nejmodernější a využívá se nově i v České republice, nebude na našem trhu do budoucna vhodnou platformou, která by mohla nabídnout vysílání v ultra vysokém rozlišení (Ultra HD). Důvodem není nedostatek místa, ale spíše nutnost obměny vysílacích řetězců u stávajících vysílatelů, kteří teprve nedávno přešli na formát HDTV.

„Je zapotřebí se podívat na datovou náročnost tohoto vysílání. Náklady na distribuci jsou dvou a půl násobně vyšší. Otázkou je, zdali se takový obchodní model dá najít. 4K obsah začíná vznikat, ale tuzemské televize nejsou připraveny na to, aby ve 4K vysílání byly připraveny fungovat. Česká televize tyto náklady vypočítala na miliardy,“ uvedl na konferenci Digimedia 2017 pořádané Asociací českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA MK) Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací.

Možný příchod Ultra HD vysílání lze podle Procházky očekávat v souvislosti s příchodem technologie HbbTV 2.0, tedy hybridního vysílání, které propojuje svět klasické televize s internetem. Divák musí mít přijímač, který podporuje standard HbbTV. Příchod přijímačů na trh s novějším standardem lze v masivnějším měřítku očekávat v příštím roce. Další podmínkou bude kvalitní internetové připojení – zejména nová zástavba s optikou. Pro tuto chvíli je pro české televize atraktivní a zajímavé zejména vysílání ve vysokém rozlišení označovaném zkratkou HD. Zdali se v budoucnu objeví v pozemním vysílání placený obsah, bude podle Procházky otázkou na televize, ne operátory. Ti zajistí pouze technologickou platformu. České Radiokomunikace jsou na tuto možnost připraveny už nyní.

autor: lukpo
Spustit audio