Nabíječka, nebo šperk? Mladý Slovák chce prorazit se solárním náramkem

Solární panely na střechách nebo na polích už dnes nikoho nepřekvapí. Ale solární panel jako náramek na ruce, který vám nabije mobilní telefon? S touto novinkou se chce prosadit jeden mladý Slovák.

Pro slovenské vynálezce bude letošní rok klíčový. Ve světě totiž chtějí uspět hned s několika výjimečnými výrobky – vyhřívanými kabelkami, papírovými paletami nebo solárním náramkem, který funguje jako nabíječka. Zmíněný náramek vyvinul Pavol Bujna. Věří, že nadchne uživatele mobilních telefonů, tedy úplně všechny.

Vstupujeme do kreativní dílny v centru Bratislavy. Tady mají mladí lidé špičkové technické zázemí pro své nápady. Tady také vzniká prototyp solárního náramku, který nabíjí telefony a počítače.

„Jde o náramek, který si dá člověk na ruku. Uvnitř je externí baterka. Buď si ji můžete nabít z počítače, ze sítě nebo venku pomocí slunce. Když se vám vybije venku telefon, vytáhnete z náramku kabel a baterii dobijete,“ přibližuje Pavol Bujna. Energie by měla stačit na jedno kompletní dobití mobilního telefonu. Zbytek už pak dodává slunce.

Čtěte také

Vzdal se kariéry, aby měl čas na vývoj náramku

Solární náramek, který váží méně než 100 gramů, je určený například pro turisty, kteří si potřebují v přírodě dobít telefon. Nebo pro studenty, kteří nechtějí hledat ve městě kavárnu se zásuvkou. Náramek navíc slouží také jako USB klíč s kapacitou přes 100 GB. „Další výhodou je, že se náramek přizpůsobí velikosti ruky, protože se roztahuje,“ dodává autor vynálezu.

V laboratoři, kde pracuje, právě vrčí 3D tiskárna. Skoro vše si mohl mladý inovátor vyrobit sám. „Ano, kromě baterky jsem si vše udělal sám. Počítám a jsem už dohodnutý, že finální produkt se bude vyrábět v továrně v Číně,“ prozrazuje.

Pavol Bujna nepochybuje, že uspěje

Pavol Bujna dělá pro úspěch svého výrobku maximum. Po studiu dostal místo ve společnosti IBM, ale nevzal ho, aby měl na vývoj náramku čas. Místo toho se nechal zaměstnat v pohřební službě.

Něco podobného by před pěti lety nešlo

Peníze si vydělal jako skladník v Anglii. „Části náramku jsem promýšlel během práce ve skladu. Pracoval jsem sice tvrdě fyzicky, ale měl jsem volnou mysl a mohl přemýšlet nad náramkem.“ přibližuje.

Pavol Bujna nepochybuje, že uspěje: „Spustil jsem kampaň na internetu a vidím, jaký je zájem. První lidé už si náramek objednali a v dubnu bych chtěl dodávat první kusy. Je to věc, kterou chci používat i já sám, a proto jí věřím.“

Čtěte také

Profesionální propagační video na internetu má oslovit hlavně zákazníky ve Spojených státech a Velké Británii. Ti mají o solární náramek a nabíječku v jednom za zhruba 100 dolarů největší zájem. Stačil nápad, vůle a nové technologie. „Kdybych chtěl něco podobného udělat před pěti lety, určitě by to nešlo. Nebo by to nebylo tak jednoduché,“ dodává.

autor: pev
Spustit audio