Náboženské skupiny v Jižní Americe vymítají ďábla v přímém přenosu

Celý svět i Česko obletělo video z Argentiny, na kterém biskup malé náboženské společnosti údajně poprvé v přímém přenosu vymítá ďábla z dívky. V sousední Brazílii je ovšem exorcismus před tisícovkami lidí i kamerou běžný. Náboženská společnost, která takto vymítání praktikuje, není nevýznamná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohoslužba v kostele sv. Martina ve zdi

Bohoslužba v kostele sv. Martina ve zdi | Foto: Člověk v tísni

Přímý přenos odvysílal internetový portál argentinského bulvárního deníku Crónica.

Většinu z půlhodinového rituálu se 22tiletá dívka, jmenovaná pouze jako Laura a údajně posedlá ďáblem, zmítá na poduškách na podlaze malé modlitebny, vzteká se a křičí nebo nadává. Nakonec po zásahu biskupa Manuela Acuni odchází vyléčená.

Nezávislá charismatická luteránská církev má jedinou modlitebnu a vede ji právě Manuel Acuňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak některé náboženské skupiny v Jižní Americe přistupují k exorcismu, popsal David Koubek

V Jižní Americe mluví o démonech i někteří katoličtí kněží, ale exorcismus otevřeně neprovádějí. Ten může v podání jiných údajných duchovních nabývat velmi bizarních podob.

Dva bratři v Kolumbii například těla mažou hlínou, do rukou dávají kříže a vajíčka a kolem lidí zapalují oheň. Před masami lidí praktikuje údajné vymítání démonů i brazilská Univerzální církev království božího.

Náboženská společnost má podle sčítání lidu necelé 2 miliony věřících, sama mluví o 8 milionech. Její vůdce biskup Edir Macedo vlastní druhý největší televizní kanál v Brazílii. V chrámech se znakem srdce a holubice provádí vymítání ďábla a démonů i on sám.

V internetovém přenosu dokonce Edir Macedo takzvaně osvobodil od démonů mladého muže, který tvrdil, že je homosexuál. Při vytažení démona, které zakončil odskokem a zhroucením na židli, byl schopen podle svých slov chlapce také zbavit případných nemocí včetně AIDS.

Právě za toto vymítání si vysloužil spoustu kritiky od některých politiků i aktivistů. Jeho náboženská společnost ale sílí - v Sao Paulu otevřela chrám v přepočtu za 5 miliard korun. Na inauguraci přišla i prezidentka Dilma Rousseffová.

Náboženských obřadů se začaly účastnit i pochodující šiky mladých mužů připomínajících vojáky. Brazilská náboženská společnost ale popírá, že by takzvaní Gladiátoři oltáře měli být polovojenskou skupinou.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme