Načasování oplodnění u kobylek

17. prosinec 2012
Monitor

Oplodnění kobylek načasuje sameček – a to i za několik hodin po páření, kdy je už dávno někde jinde. Vyplývá to z experimentů německých biologů.

Někteří členovci se páří prostřednictvím spermatoforu, který sameček předává samičce. U kobylek rodu Poecilimon tento „balíček“ obsahuje nejen spermie, ale také proteinovou hmotu, kterou samička sežere a získá tak živiny pro vývoj vajíček. Samotné spermie se ze spermatoforu do reprodukčního ústrojí samičky dostanou až několik hodin po oplození. Německé vědce zajímalo, kdo určuje, kdy se to má stát – samec nebo samička? Otázku jim pomohly vyřešit dva poddruhy kobylek Poecilimon veluchianus, které se mohou vzájemně křížit.

U poddruhu Poecilimon veluchianus minor dochází k přenosu spermatu během prvních tří hodin po páření. Kobylkám Poecilimon veluchianus veluchianus to trvá déle a přenos nezačne dřív než za čtyři hodiny. Vědci křížili oba poddruhy a sledovali počet přenesených spermií. Zjistili, že když sperma pochází od samečka „rychlejšího“ poddruhu, dostane se do samiček obou poddruhů už za tři hodiny. Pokud ale pochází od „pomalejšího“ poddruhu, k přenosu spermií za stejnou dobu nedojde. Experiment tak dokázal, že za správné načasování přenosu spermií u kobylek zodpovídají vlastnosti spematoforu, a tudíž sameček.

Zdroj: Universität Bielefeld, Behavioral Ecology and Sociobilogy

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio