Nad dálnicí D1 u Ostředku je nový most, lidem z obce se ulevilo od náporu aut

4. květen 2016

Zhruba devět měsíců trvala výstavba nového mostu na 34. kilometru přes brněnskou dálnici D1. Řidiči z Benešova tak už nemusí do Sázavy jezdit přes Ostředek a lidé z obce budou mít konečně víc klidu.

Jedna loňská červencová noc stačila k tomu, aby se ze starého dálničního mostu u Ostředku na Benešovsku stala hromada suti. Dnes po devíti měsících začal řidičům sloužit most nový. Jeho kvalitu si pracovníci krajského ředitelství silnic a dálnic pochvalují.

„Jako mostaři jsme spokojeni. Jedná se o monolitovou ocelovou konstrukci, která odpovídá současným moderním normám,″ konstatoval Stanislav Pohunek.

Za svodidly po obou stranách mostu je ochranná konstrukce proti bludným proudům. „V případě, že by nějaký proud přeskočil do tohoto vedení, tak je to od svodidel odděleno,″ vysvětlil jeho kolega Slavomír Kellner. V mostě je zároveň dilatační spára, která umožňuje, aby se stavba podle počasí smršťovala nebo roztahovala a při tom se neničila.

Nový most přes dálnici D1 na 34 kilometru u obce Ostředek.

Během výstavby mostu vedla veškerá doprava přes obec Ostředek. Tam si nyní lidé stěžují na zničené silnice i domy. „Určitě jsme rádi, že už to skončilo. Hlavně kvůli dětem, které se bály přejít přes ulici,″ poznamenala jedna z místních obyvatelek.

Miloslava Kaňková si stěžuje, že jí vinou zvýšeného provozu popraskal dům. „Prasklina na baráku je od střechy až dolů, už jsem na to upozorňovala v listopadu. Přišli se na to podívat, pokrčili rameny a odešli,″ stěžuje si.

Obec má nyní slíbený nový povrch silnice, po které měsíce jezdila těžká nákladní auta. Kdy to bude, ale není dosud jasné.


autor: haj
Spustit audio