Nadace Anny Frankové protestuje proti únikové hře napodobující její úkryt před nacisty

V Nizozemsku vyvolala rozruch úniková hra, která napodobuje úkryt rodiny Frankových. Annu Frankovou, 13letou židovsku dívku, zná svět jako autorku slavného deníku. Psala ho v zadním traktu jednoho z amsterdamských domů, ve kterém se s rodinou a přáteli skrývala před nacisty. Němci ale nakonec úkryt objevili a odvezli je do koncentračních táborů. V Bergen-Belsenu Anna na jaře 1945 zemřela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Franková, portrét, Berlín

Anna Franková, portrét, Berlín | Foto: zdroj: Flickr.com, Rae Allen, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Buďte chvíli v kůži Anny Frankové a unikněte z úkrytu, vyzývá klienty web zábavné hry. Musíte žít ve strachu, že vás nacisté kdykoli objeví.

Účastníci únikových her mají většinou hodinu na to, aby se dostali ze zamčeného pokoje. Musejí hledat klíče a pracovat jako tým. Únikové hry se staly oblíbeným doplňkem turistických návštěv měst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadace Anny Frankové protestuje proti tomu, že se příběh židovské dívky stal námětem pro únikovou hru. Podrobnosti zjišťoval Pavel Polák

Památkami přesycený turista si díky nim může užít adrenalinovou zábavu.

Autoři jedné hry v Amsterdamu ale podle některých zašli příliš daleko. Inspirovali se pobytem rodiny Frankových v bytě se zatemněnými okny a s nedostatkem kontaktu se světem.

Podle mluvčího Nadace Anny Frankové Maartje Mostarta postrádá hra dostatek úcty k obětem nacistického pronásledování.

Budí totiž dojem, že skrývat se před nacisty bylo něco vzrušujícího a chytit se nechali jen ti, kdo nebyli dost chytří. To je podle nadace značně pokřivený pohled na historii.

Tvůrce hry Thijs Verberne se ale brání tím, že o Anně Frankové už existují knihy, film nebo i muzikál. Argumentuje také tím, že veškeré získané peníze dává na údržbu válečného bunkru, kde se hra hraje, a památku tak zachovává pro budoucnost.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme