Nádory na slinivce jsou zabijáky budoucnosti

24. listopad 2015

„Nedotýkejte se slinivky břišní,“ varovali chirurgové před sto lety. A nádory na slinivce zůstávají pro výzkumníky i operatéry velkou výzvou dodnes.

Vědci a lékaři varují, že jedním ze „zabijáků budoucnosti" se stanou nádory na slinivce břišní. Ne snad proto, že by se očekával jejich výrazný nárůst, ale spíše proto, že jde o setrvalou hrozbu. Řadu vážných nemocí se medicíně daří stále úspěšněji léčit. Do popředí statistik se ale tím pádem dostávají doposud opomíjené choroby.

Říci, že nádory na slinivce stojí mimo lékařskou pozornost, by ale bylo zavádějící. Jde o zákeřné nádory, které člověku dávají velmi malou šanci na přežití, tím pádem není snadné je důkladně zkoumat. Nikdo o nich neslyší rád, včetně řady lékařů. Čímž se problém dostává do začarovaného kruhu – v momentě, kdy se o něm nemluví, o to hůře se prosazuje a financuje tolik potřebný výzkum.

Zrádné varovné příznaky

Na nádorech slinivky je velmi zrádné, že se neprojeví jako potíže se slinivkou. Lékaři popsali asi deset varovných příznaků, například ze skupiny trávicích obtíží - nevysvětlitelné ubývání na váze, pocity nevolnosti nebo nechutenství, náhlá změna vyprazdňování, nebo různé bolesti v nadbřišku vystřelující do zad. Patří sem i cukrovka 2. typu nebo deprese. Vzhledem k tomu, že v dnešní době jsou lidé často ve stresu, bolí je záda nebo břicho naprosto běžně. Opravdu varovné příznaky se v tom množství naprosto ztrácejí. Proto je zapotřebí šířit informace i mezi lékaři, aby v té záplavě banálních bolestí dovedli rozpoznat, kdy by to mohlo jít o vážnější problém.

Dalším tématem Magazínu Leonardo 24. listopadu 2015 byly blechy – je pravdou, že psí na člověka nejdou? A řeč byla i o rozluštění jazyka starověkých Chetitů, od něhož uplynulo sto let.

Respondenty pořadu byli onkolog prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., chirurg prof. MUDr. Zdeněk Krška, CSc. a doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D. z Parazitologického ústavu AV ČR.

autoři: mas , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio