'Ňadra nejsou zprávy'. Britský bulvár The Sun končí s fotkami odhalených žen

Čtenáři britského bulvárního deníku The Sun jsou od minulého pátku ochuzeni o fotografie dívek „nahoře bez“. Po 44 letech tak bez končí jedna z britských mediálních stálic – odhalená žena na proslulé straně 3. Vedení deníku zatím revoluční krok nepotvrdilo, ale ostrovní média to považují za hotovou věc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deník The Sun přestane po 44 letech otiskovat obrázky polonahých žen

Deník The Sun přestane po 44 letech otiskovat obrázky polonahých žen | Zdroj: Reuters

Majitel Sunu Rupert Murdoch si svými lehce nejednoznačnými zprávami na Twitteru připravoval půdu už několik měsíců. Psal, že je třeba se nad touto tradicí zamyslet a že možná jde o zastaralý přístup.

Je ale zvláštní, že ke stažení polonahých obrázků došlo potichu a nenápadně. Šéf PR Sunu nechtěl nic potvrdit ani vyvrátit. Jen napsal, že „strana 3 bude v bulváru nadále vycházet mezi stranami 2 a 4.“

Podle londýnských Timesů, které patří stejnému vydavatelství, byl pátek posledním dnem, kdy dívka na straně 3 odložila podprsenku. Atraktivní dívky ze strany 3 úplně nezmizely, deník je ale teď ukazuje ve spodním prádle.

Spekuluje se o tom, že jde o podmínečné rozhodnutí a že se třeba Sun k dlouholeté praxi vrátí, kdyby došlo k výraznému odlivu „ňaderchtivých“ čtenářů.

Kampaň proti straně 3

Hlavní argument v celé debatě, která v posledních měsících nabrala na intenzitě, byl, že jde o sexismus nejhrubšího zrna, který v 21. století nemá co pohledávat. Proti koncepci stránky 3 dokonce vznikla populární kampaň, která měla hlavní heslo „Boobs aren't News“, tedy „Ňadra nejsou zprávy“.

Strana 3 britského bulvárního deníku The Sun obsahovala fotky odhalených žen v každém vydání od roku 1970. Tradice vznikla necelý rok poté, co deník koupil mediální magnát Rupert Murdoch. Pro konec strany 3 se v petici vyslovilo na 250 tisíc lidí. Obrázky polonahých modelek zatím zůstávají na webu deníku.

Podle zakladatelky kampaně „No More Page 3“ Lucy Anne Holmesové nevytáhla do boje proti Sunu a Rupertu Murdochovi nějaká skupina puritánek.

„Mně prostě přišlo hodně nefér, že se vnímání žen omezuje na tento úhel pohledu. To je samozřejmě obrovský feministický argument, ale feminismus jsem neměla na srdci, když jsem naši kampaň rozjížděla,“ řekla před časem Českému rozhlasu Lucy Anne Holmesová.

„Rozhodně nejsme programově proti pornografii, proti ženské nahotě nebo modelingu. Jsme proti tomu ukazovat snímky nahých žen v tomto kontextu. Sun je rodinný deník a co nabízí dětem? Spoustu obrázků oblečených mužů, jak vládnou zemi nebo jak vynikají ve sportu. A co že dělají ženy ve společnosti? Ukazují jen v kalhotkách mužům prsa,“ zlobí se.

Kampaň 'No More Page 3' bojující proti straně s fotkami odhalených žen v deníku The Sun | Foto: No More Page 3

Podle mediálních expertů sehrálo roli i to, že neustále rostl počet ženských čtenářek Sunu, kterým strana 3 jednoduše vadila, protože se britská společnost od 70. let přece jen posunula úplně jinam.

Šéf labouristů rozhodnutí uvítal

Podle zdrojů z Labour Party je s posledním vývojem spokojený samotný předseda této strany Ed Miliband, který stranu 3 před časem označil za anachronismus. Takto prominentní hlas ukazuje, kam až se debata dostala.

Mluvčí premiéra označil podle BBC celou věc „čistě za záležitost deníku Sun“. Aktivisty z kampaně za odstranění strany 3 jsou mírně spokojené – nevidí prý sice zásadní rozdíl mezi ukazováním nahých dívek a dívek spoře oblečených, ale je to podle nich krok správným směrem.

Ze záplavy kladných reakcí vyčnívají v podstatě jen slova několika topless modelek, které samy na straně 3 pózovaly. Podle nich otiskování odhalených dívek není překonaná věc a je o ni mezi čtenáři pořád zájem.

Jiří Hošek, Simona Bartošová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme