Nález pohřebiště u Plaňan archeology překvapil

4. září 2017

Na poli u Plaňan na Kolínsku pracují archeologové. Na záchranném výzkumu před zahájením stavby silničního obchvatu se podílejí i brigádníci. Studenti z Kolínska si tam mohli vyzkoušet práci archeologů.

Pole u Plaňan rozdělily bílo-červené pásky na několik sektorů. V jednom pracuje středoškolák Lukáš. Bydlí v Plaňanech, takže to do práce nemá daleko. Získal tady nové zkušenosti a navíc si s kamarády vydělá pár korun. „Všechno se musí vykopat a když se najde nějaká keramika, musí se to vyčistit,“ stručně vysvětluje Lukáš.

Vedoucím archeologického výzkumu je Tomáš Chlup z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. „Prozkoumáváme plochu drobného nezalesněného návrší. Objevili jsme pozůstatky osídlení z období doby mladší a pozdní bronzové. Zatím máme fragmenty jednoho sídliště a také pohřebiště, které je starší, ale leží na stejném místě,“ říká vedoucí výzkumu.

Pohřebiště je podle jeho slov z období 3 tisíce let před Kristem. „Nález tohoto pohřebiště je pro nás překvapením. Jsme na trvale orané půdě a proto je pro nás šokující, že se hroby zachovaly,“ dodal.

Nálezy teď poputují na pracoviště Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, kde je archeologové zpracují. „Pokud bude mít obec nebo muzeum zájem, můžeme je pak prezentovat formou výstavy,“ dodal Tomáš Chlup.

V těchto dnech archeologové uvolňují budoucí stavbě obchvatu Plaňan další plochy. Na záchranném výzkumu tady každý den pracovalo zhruba 15 lidí.

Preparování a začišťování hrobu k dokumentaci
Tudy jednou povede silnice
Skříňkový hrob
Spustit audio