Náramkové atomové hodinky

3. říjen 2013

Americká firma Bathys Hawaii, která jinak dodává kvalitní švýcarské hodinky potápěčům, vyrobila omezenou sérii speciálních náramkových hodinek, které obsahují vlastní atomový oscilátor. Není to sice první případ podobně malých atomových hodin, nicméně jde o první skutečně náramkové atomové hodinky určené pro běžné osobní použití.

Dvacet těchto hodinek s příznačným názvem Cesium 133 bude na trhu k dispozici v příštím roce. Jejich cena byla stanovena na 12 tisíc dolarů. Od pohledu jsou mnohem větší než běžné náramkové hodinky. Jde o celkem neforemný kovový kvádr s rozměry 6 x 5 x 2.3 cm, a pokud jsou připevněny páskem k zápěstí, působí svojí velikostí poněkud nepřirozeně.

Již před dvěma lety totiž vyrobila jiná firma Symmetricom dokonce ještě menší kapesní atomové hodiny o velikosti krabičky od zápalek (s délkou 4 cm). Nicméně jejich přístroj obsahoval jen samotné výpočetní jádro hodin, tedy laserový rezonátor s dutinkou, uvnitř které se nacházejí atomy cesia. V tomto rezonátoru se generují velmi čisté světelné vlny, které slouží k udávání rytmu pro časoměrná zařízení.

Náramkové hodinky od Bathys Hawaii navíc obsahují lithiovou baterii, další potřebnou elektroniku, ohřívač a především velký a tradiční analogový ciferník, tedy mechanický časový výstup. Výrobce u nich garantuje maximálně jednosekundovou odchylku za 1000 let, přičemž se samozřejmě nemusejí synchronizovat s žádným vnějším zdrojem přesné časomíry. Zástupci firmy slíbili, že se budou snažit o další zmenšení této technologie, přestože to při integraci všech potřebných komponent nebude snadné.

<p><iframe width="610" height="458" src="//www.youtube.com/embed/6hC-XKBcUI0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: Phys.Org, WatchUseek, WatchUseek Forum, Kapesní atomové hodinky (Leonardo)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio